Annons

Finländarna fixade segerfesten åt Lakers

Två finländare låg bakom Växjö Lakers seger mot serieledarna Luleå. Tuomas Kiiskinen assisterade Janne Pesonen vid Lakers båda mål som ledde fram till tredje raka segern.
VÄXJÖ • Publicerad 15 november 2018
Förutom att Tuomas Kiiskinen spelade fram till Lakers båda mål spelade han också en nyckelroll genom att täcka skott.
Förutom att Tuomas Kiiskinen spelade fram till Lakers båda mål spelade han också en nyckelroll genom att täcka skott.Foto: Filip Sjöfors

Växjö Lakers stod som segrare med 2–1 sedan Luleå reducerat sent i den tredje perioden. Därmed tog Lakers säsongens andra seger mot Luleå, som trots förlusten behåller serieledningen, medan Lakers är kvar som sjua.

– Det var en bra match från vår sida både offensivt och defensivt. Vi gjorde många saker bra och blir hela tiden bättre och bättre som lag, säger Tuomas Kiiskinen.

Annons

Totalt sett var det Lakers som dominerade matchbilden och de få chanser som gick igenom skottäcket räddade supersäkre målvakten Viktor Andrén, som långa stunder i matchen fick stå och titta på när Lakers lekte i den offensiva zonen.

Efter 57.19 tvingades han dock att kapitulera när Petter Emanuelsson klippte in 2–1-reduceringen direkt efter tekning. Men Lakers höll undan och tog en välförtjänt seger.

Janne Pesonen har precis gjort 2–0 för Lakers.
Janne Pesonen har precis gjort 2–0 för Lakers.

Innan Tuomas Kiiskinen och Janne Pesonens show drog i gång var det Lakers tredje finländare som agerade förband.

Julius Junttila snodde fräckt pucken av Luleåbacken Oscar Engsund och fri med målvakten Joel Lassinantti avlossade han ett distinkt skott som dock träffade stolpen.

1–0 kom efter 12.12. Roman Horak passade Kiiskinen som drev upp pucken och väntade på att Pesonen skulle komma i position framför målet och serverade sedan pucken till landsmannen som knäppte in den tätt intill Lassinanttis högra stolpe.

Här saknas innehåll

2–0 kom efter 32.24. Joel Persson stod för ett starkt förarbete när han drev upp pucken och avancerade centralt. Han passade Kiiskinen vid ena stolpen som i sin tur direktpassade över till andra sidan där Pesonen styrde pucken i mål.

Vad kan du säga om Kiiskinen?

– Fantastiska passningar. På nåt sätt lyckades han hitta mitt klubblad och det är jag tacksam för. Det känns som vi har hittat en bra kemi, svarar Pesonen.

I tredje perioden hade Pesonen ett gyllene läge att sätta sitt tredje mål till 3-0, men det rungande skottet gick över målet.

– Det räckte med två mål i dag. Vi fick en bra start och kunde ha gjort ännu fler mål, vilket kanske hade gjort det ännu enklare för oss. Men det ska inte alltid gå för enkelt. Efter deras mål tycker jag att vi försvarade oss bra och stängde ner matchen, säger Pesonen.

Annons

Vad kan du säga om Pesonen?

– ”Pesi” är en fantastiskt bra målskytt. Det är bara att ge honom pucken så hittar han målet. Men det handlar inte bara om oss utan om hela femman som är inne. Det är små saker som man kanske inte ser från läktaren som också ligger bakom när man gör ett mål, svarar Kiiskinen som på nåt sätt personifierade hela laget när han i mitten av tredje perioden slängde sig och täckte skott från Mattias Guter.

Han haltade av isen, men återkom sedan i spel igen när smärtan lagt sig ackompanjerad av Lakers Lakejer som sjöng ”Oh Ah Kiiskinen”.

– Jag hörde det, men det var inte bara jag som täckte skott, säger Kiiskinen med ett leende.

Blev det en boost för dig?

– Det är alltid en boost när de sjunger och hejar. Jag älskar det.

Musikhjälpen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons