Fler nordamerikaner till Växjö Lakers

Sport Artikeln publicerades

Senaste spelaren in i Växjö Lakers: Per Hållberg, med SM- och VM-guld på meritlistan.
Dessutom: ytterligare minst en transatlantisk spelare kommer att ansluta till elitserienykomlingen.

Brad Moran är Växjös ende transatlant som saknar dubbelt medborgarskap.
Steve Saviano, Josh Soares och Dan Spang har nämligen italienska pass och trots att databaserna säger annorlunda: senaste "transan" in i Växjö, Liam Reddox, har även brittiskt medborgarskap.
– Hans föräldrar är födda och uppvuxna i Skottland. Liam Reddox är en dubbelpassare i ordets rätta bemärkelse, understryker Växjö Lakers sportchef Henrik Evertsson.

Och någon tvekanom att klubben kommer att utnyttja den sista icke-EU-platsen vid tillsättningen av någon av de sista platserna är det inte.
– Nej, sannolikheten för det kan nog betrakas som mycket hög, säger Evertsson.
Kan det rentav bli en sjunde transatlant?
– Det kan det. Men det beror naturligtvis på om vi hittar fler dubbelpassare.
Växjö jagar följande:
? En målvakt med erfarenhet från spel på den nivå Växjö nu avancerat upp till.
– En kille som ger Oscar (Alsenfelt) ett nytt trappsteg, beskriver Evertsson.
? En back, med spetsegenskaper.
– Många undrar om vi ska värva en powerplayback. Hade vi några powerplaybackar när vi gick upp i elitserien? svarar jag då. Både Ilkka Heikkinen och Dan Spang är för övrigt ypperliga i PP. Vi är dessutom i ett läge där vi har råd att vänta. Det finns alltid spelare som inte trivts i KHL, eller fått sparken därifrån. På samma sätt finns det spelare som skrivit tvåvägskontrakt i NHL och sedan blir lediga.
? En forward, som kan spela center.
– Vi har i dag två nordamerikanska centrar och det kan vara lite klurigt med nordamerikaner i den rollen. Därför ser jag gärna att vi får in ett centeralternativ till, förklarar Evertsson.
Så till Per Hållberg, senast i raden av nyförvärv i Växjö Lakers. 33-åringens meritlista är synnerligen imponerande: ett VM-guld, ett SM-guld, sju SM-finaler, elitseriens bästa plus/minus-statistik. Et cetera.
Bara ett problem. Allt det där var ett tag sedan nu. Om Hållberg varit en aktie hade han tappat mycket av värdet han hade under börsrallyts topp.
– Vi ser på Per på ett annat sätt än vad den stora massan kanske gör. Vi ser värvningen av honom som en sund chansning. Såsom Modos organisation sett ut de tre senaste säsongerna är det klart att vem som helst tappar självförtroendet. Vi tror att Per Hållberg behöver komma tillbaka, back to basic, och har gett honom en klar arbetsprofil, säger Henrik Evertsson.
Med sin rutin, sin blick för spelet och sina defensiva egenskaper hoppas Växjö Lakers att Hållberg ger stadga till en backbesättning som till drygt hälften består av elitseriedebutanter.
– Hade han varit 39 hade vi inte ens funderat över att värva honom. Men 33 är ingen ålder på en naturlig skridskoåkare som Per Hållberg, säger Evertsson.