Förlust med mersmak för Växjö DFF

Linköping Artikeln publicerades
Deppigt i Växjö och jubel i Linköping efter att Natasha Dowie gjort matchens enda mål.
Foto: JOSEFINE LOFTENIUS
Deppigt i Växjö och jubel i Linköping efter att Natasha Dowie gjort matchens enda mål.

Växjö DFF föll i sin historiska allsvenska fotbollspremiär.

Men 0–1 borta mot regerande mästarna Linköping gav en hint om kommande framgångar.

 

Det var rentav på vippen att gästerna fick en poäng med sig under slutminuterna när inhoppande Ritah Kivumbi sköt bollen i mål. Jublet var stort men det upphörde efter tiotalet sekunder när det stod klart att det var frispark blåst till Linköping efter att Kivumbi sekunderna före målet knockat Linköpings målvakt Hilda Carlén.

Enklare premiärmotstånd kan man verkligen ha, men mot bakgrund av det kunde Växjöspelarna vandra av planen med högburna huvuden.

Linköping var visserligen laget med klart mest boll, flest målchanser och som vann hörnorna med 10–1. Östgötarna gjorde matchens enda mål, var flera gånger om på väg att öka på den men Växjö vägrade att ge upp.

Med kvarten kvar satsade Växjö DFF allt man hade. Med full fart framåt och mittbacken Jennie Nordin uppflyttad som forward fick man för första gången Linköping lite ur balans. Ett antal hel- och halvchanser skapades och närmast var Anna Anvegård som prickade ribban.

Växjö DFF:s matchavslutning stod i kontrakt till inledningen, då kommunikationen inte fungerade, Linköping hade ett par tre öppna chanser och säkert fanns det lite premiärnerver med i bilden.

Linköping tog ledningen mycket snyggt då Natasha Dowie samspelade med Marija Banusic och chippade in bollen förbi Växjös mycket skickliga målvakt Katie Fraine.

De problem som fanns i Växjö DFF var av defensiv karaktär. Linköpings tunga artilleri hittade ytor mellan mittfält och backlinje och även på kanterna, vilket låg bakom massor av farliga lägen och stor oro i Växjöförsvaret.

Med som sagt; kalibern på Växjö DFF:s premiärmotstånd i kombination med hur nykomlingen hanterade den historiska premiären ger en signal om att Växjö DFF är i Damallsvenskan för att stanna.