Formstarkt Lakers pausar som ny tabelltvåa

Sport Artikeln publicerades

Växjö Lakers tog sin femte raka seger när Leksand bortabesegrades med 6–1 i lördags.
SHL:s formstarkaste lag klättrade därmed upp på andra plats i tabellen.
Samtidigt väntar tio dagars matchuppehåll innan den sista femtedelen av serien återupptas.

– Vi får försöka konservera den formen vi har. Samtidigt kan det vara skönt att få en ordentlig träningsvecka också, säger Lakersbacken Niclas Lundgren efter tre veckors intensivt matchande fredag-lördag som kröntes med hemmaseger mot Skellefteå i fredags och bortaseger mot Leksand på lördagen.
– Inför matchen sa vi att vi har ingenting att spara på utan det är bara att gå ut och jobba stenhårt i 60 minuter, förklarar Lundgren.
Det gjorde Lakers med den äran. Utklassningssegern i Tegera Arena var Växjölagets femte raka och man befäster därmed sin plats som det formstarkaste i serien inför det stundande landslagsuppehållet.

? På de nio senaste matcherna har Lakers vunnit åtta matcher och tagit 23 poäng av 27 möjliga.
? Totalt är det bara suveräna serieledaren Skellefteå som har gjort fler mål och har bättre målskillnad än Växjö Lakers.
? SHL:s plus/minus-liga toppas av fyra Lakersspelare (Nick Johnson 21, Cory Murphy 20, Niclas Lundgren 20 och Robert Rosén 19).
? Robert Rosén toppar den interna poängligan på 33 poäng (15+18) och ligger 12:a totalt. På de senaste fem matcherna har den formstarke centern gjort sex poäng (4+2).
? Cory Murphy toppar backligan i SHL på 31 poäng (nio mål och 22 assister) på 44 matcher.
? 12 av Lakers 129 mål har kommit i boxplay.
? 23 olika spelare har gjort mål, vilket inget annat lag överträffar.

Målenmot Leksand spreds på sex olika spelare: Robert Rosén, Ville Varakas (hans första för säsongen), Gustav Rydahl, Nick Johnson (PP1), Josh Hennessy och Patrik Lundh.
Niclas Lundgren tillhör minoriteten i laget som ännu inte gjort mål, men han har assisterat till elva, varav två målgivande passningar kom mot Leksand.
– Visst är det kul att göra mål, men jag har gått mållös förr så jag är ganska van. Det är inte för att göra mål jag är här det har vi andra spelare som kan göra, säger den defensivt skicklige backen som sällan gör en dålig match.
När SHL återupptas den 10 februari återstår för Lakers att möta samtliga elva motståndare en sista gång i grundserien och först ut är Örebro hemma i Vida Arena.

Efteren ledig söndag och måndag återupptar Lakers träningen på tisdagen samtidigt som Tre Kronor spelar dubbelmatcher mot Finland i Euro Hockey Tour. Ingen Växjöspelare, vare sig finsk eller svensk, är uttagen. Niclas Lundgren tillhör dock den lilla interna skaran som spelade i Tre Kronor förra året, men när förbundskaptenen Pär Mårts tagit ut truppen till matcherna i Västerås och Stockholm majoriteten spelare från KHL.
– Det är jäkligt kul de gånger jag har varit med, men det är inget jag går och tänker på utan det är mer en bonus, säger Niclas Lundgren som inte missat en enda match sedan han kom till Växjö Lakers för tre år sedan.
Matchen mot Leksand var den 25-årige västmanlänningens 152:a tävlingsmatch på raken i Lakerströjan.
Vad är hemligheten bakom din ständiga närvaro?

– Jag önskar att jag hade något bra svar på det. Det handlar väl om att jag försöker ta hand om min kropp, men det gör väl 99,95 procent av alla andra spelare också. Peppar, peppar...