Annons

Förslag på ny ridanläggning – kommunen ska kolla på åtgärder

Ridanläggningarna i Växjö kommun behöver rustas upp. Läget är så pass allvarligt att det bästa för Växjöortens Fältrittklubb är en helt ny anläggning.
– Förslaget är synnerligen intressant, säger Anna Tenje (M).
Växjö • Publicerad 21 november 2017
Anna Tenje (M) är positiv till den ridsportsutredning som kommunen plockat fram.
Anna Tenje (M) är positiv till den ridsportsutredning som kommunen plockat fram.Foto: Josef Björnetun/TT

Under tisdagen presenterades kultur- och fritidsförvaltningens ridsportsutredning för kommunstyrelsens arbetsutskott i Växjö kommun.

Bilden som målas upp i utredningen är att samtliga fem ridanläggningar i kommunen är i stort behov av renoveringar. Hos vissa föreningar är läget mer akut än hos andra.

Annons

Exempelvis behövs det en rejäl satsning hos Växjöortens Fältrittklubb (VFK) i Bergunda.

”Ridhusen är överlag en ogästvänlig plats för föräldrar och övriga besökare, utan möjlighet till att uppsöka uppvärmda ytor”, står det bland annat i kommunens utredning.

Vidare går det att läsa:

”Stalldelen för privathästar som ligger anslutet till ridhuset är undermåligt och uppfyller inte villkoren för godkänd hästhållning.”

Förslaget som skulle vara mest hållbart för Växjöortens Fältrittklubb är att bygga en helt ny anläggning för både ridskoleverksamhet och tävlingar. Den bästa platsen för ett sådant nybygge är, enligt förslaget, på kommunal mark söder om den befintliga anläggningen.

”En tävlingsanläggning gynnar inte bara VFK, utan ger även möjligheter för andra ridklubbar i kommunen att arrangera samt samarrangera hästtävlingar, något som i dagsläget endast gjorts möjligt genom Karl-Oskar Cup på Arenastaden”, står det i utredningen.

Investeringen beräknas till 40-60 miljoner kronor.

– Jag hade Växjö Fältrittklubb hos mig på kommunalrådsberedning i går (läs måndag) och då redogjorde de för sitt förslag. Jag tycker att förslaget är synnerligen intressant och jag ska göra ett studiebesök inom kort, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje (M).

– Klubben har gjort en första dragning för oss på kommunen och vi ska fortsätta att ha en dialog. Sedan får klubben bestämma hur man väljer att gå vidare. Det är inte en fråga för Växjö kommun, fortsätter hon.

Men kan Växjö kommun hjälpa till i en sådan satsning?

Annons

– Deras förslag går ut på att vi ska hjälpas åt. Vi får se vad de kommer fram till och vad de tycker är en bra väg att gå.

Det har satsat rejält på Arenastaden med ny hockey-, fotboll- innebandy- och friidrottsarena. Är det dags för en satsning på ridsporten också?

– Jag tycker vi har varit tydliga länge. Vi drog igång den här utredningen 2014 till att börja.

– Nu har vi fått den här utredningen och nu får vi välja hur vi vill gå framåt.

Utredningen ska nu gås igenom i kommunhuset och sedan ska en prioritering göras om vad som ska göras både på kort och på lång sikt.

– Att det krävs en hel del åtgärder är vi ganska införstådda i. Nu är jag lösningsfokuserad och vet att det är duktiga människor involverade hos ridklubbarna. Nu ska vi komma fram till smarta lösningar för att förbättra situationen, säger Anna Tenje.

Vad händer härnäst?

– Nu får vi smälta utredningen. Den var helt ny för dagen och hur exakt vi väljer att gå vidare, det får vi diskutera. Nu har vi i alla fall fått svart på vitt vad det är som gäller.

Pontus StenerosSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons