Första matchen på Myresjöhus Arena – här skrivs historia

Sport Artikeln publicerades

12 173 var inbjudna till premiärfesten på Myresjöhus Arena. Sen stämningshöjare blev Östers Andreas Wihlborg när han gjorde det första historiska målet, men det skulle inte räcka för tre poäng. IFK Värnamos inhoppare Dzenis Kozica förstörde festen när han vid sin första bollkontakt satte 1–1.

Det skulle visa sig bli slutresultatet och många Österfans lämnade i kvällsmörkret besviket "Myran".
Inte nog med poängtappen. Östers spelmotor och lagkapten Denis Velic fick lämna planen skadad redan i 41:a minuten.
– Mitt högra ben är rejält svullet och jag har väldigt ont, säger Denis Velic efter matchen.
Han var förgrymmad på att domaren Mattias Nyman, Kungsbacka, inte visade ut Värnamospelaren Johan Nicklasson i den situationen.
– Jag försöker lyfta bollen över honom. Värnamos siste man kommer så pass sent in och jag åker på en klockren stämpling rakt över smalbenen, förklarar Denis Velic.
Ingen kul premiär för kapten Velic.
Smålandsderbyt inleddes med en stark forcering från Östers sida. Under första halvtimmen var det nästan Öster mot Värnamos storspelande målvakt Bill Halvorsen. Främst minns man Halvorsens reflexräddning på Freddy Söderbergs chans efter ett snyggt Österanfall.
I andra halvlek tappade Öster, men i 62:a minuten kom ändå ledningsmålet. Freddy Söderberg lyfte in bollen på den fria ytan, där Andreas Wihlborg iskallt rullade den in i Värnamomålet.
IFK Värnamo gav inte upp och blev allt starkare. Freddy Winsth hade ett stenhårt skott i ribban innan Dzenis Kozica kvitterade på ett smart pass från Martin Claesson.
– Jag har dubbla känslor just nu. Vi inledde lysande under första halvtimman. Om vi gjort 1–0 eller 2–0 hade Värnamo hamnat i en jätte-uppförsbacke, analyserar Östers tränare Roar Hansen.
Han kallade andra halvlek för rockn roll-fotboll. Konstruktiviteten saknades.
Det blev krampaktigt hos serieledarna - kanske beroende av stundens allvar.
– Vi orkade inte fullfölja, samtidigt som vi kom av oss när Velic tvingades lämna. Eftersom vi hade 19-11 i avslut är jag besviken över att vi inte vann, fortsätter Roar Hansen.
Växjöprofilen och Värnamotränaren Jörgen "Divan" Petersson hade bara haft tillgång till halva truppen under de senaste träningarna. Febersjukdomar hade grasserat hos gästerna.
– Vi var illa ute i första halvlek och jag var glad över att vi hade 0–0 i pausen. Bill Halvorsen höll oss kvar i matchen. Men vi visade ännu en gång att IFK Värnamo aldrig ger upp, säger Jörgen Petersson.
Vad tyckte du om arenan?
– Under 25 år har jag hört snacket hemma i Växjö om att vi skulle slippa löparbanorna på Värendsvallen. Nu har Växjö en fantastisk arena och jag sa till mina spelare att ta med sig detta besök som ett minne för livet, svarar Jörgen.