Första ronden till Lakers

Växjö Lakers leder SM-kvartsfinalen med 1–0 i matcher.
Brynäs var till slut chanslösa i Vida Arena där Lakers vann med 4–1 efter att Tuomas Kiiskinen satt den sista pucken i tom kasse.
Växjö • Publicerad 18 mars 2018 • Uppdaterad 27 mars 2018
Oliver Bohm har gjort 3–1 till Växjö Lakers mot Brynäs.
Oliver Bohm har gjort 3–1 till Växjö Lakers mot Brynäs.Foto: Lars-Göran Rydqvist

De 20 första minuterna var resultatet av åtta dagars ursinnig väntan för Växjö Lakers. Direkt från första nedsläpp var det spel mot ett mål, det som vaktades av Brynäs David Rautio, och om han inte vaknat på rätt sida hade matchen kunnat vara avgjord redan här.

Med en överlägsenhet i tempo och passningsspel sköljde Lakers över sina gäster till synes skoningslöst och guppen på vägen bestod egentligen bara i två utvisningar där Linus Öhlund, på det andra av dem, var mycket nära att göra 1–1 för Brynäs.

Lakers hade tidigare tagit ledningen då Eric Martinsson avslutat en passning från Arvid Lundberg med ett lågt skott som letade sig förbi en skymd Rautio. Enda plumpen under första perioden var egentligen att målutdelningen bara stannade vid en puck i nät.

Eric Martinsson har gjort 1–0.
Eric Martinsson har gjort 1–0.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Andra perioden hade samma mönster: Lakers anföll, Brynäs försvarade sig efter bästa förmåga och David Rautio fick fortsätta att hålla sitt lag kvar i matchen. Inte ens Rautio kunde dock hindra Robert Rosén från att trycka in 2–0 i ett öppet powerplay-mål efter 32.22.

Ett avgörande slag? Nej, mindre än två minuter senare kunde Brynäs få kontakt genom Jacob Blomqvist som smög in mellan tekningscirklarna och direktsköt passet från Daniel Mannberg förbi Viktor Fasth, som dittills inte haft mycket att göra.

Därefter följde varsin utvisning för lagen, fler lägen för Lakers men inga fler mål innan paussignalen ljöd.

Trots stor dominans var det bara ett måls hemmaledning och spänning inför tredje. Spänningen höll i sig ett tag och såg ut att minska när Växjö tilldömdes ett straffslag efter exakt sju minuters spel. Fram åkte Janne Pesonen, dock utan att kunna lura Rautio.

Det var istället en oväntad målskytt som klev fram och avgjorde för Växjö Lakers; Oliver Bohm som prickade in 3–1 efter 47.16.

Brynäs fick sin näst sista chans i powerplay, som inte resulterade, och sin sista efter time-out där tränaren Tommy Sjödin plockade ut Rautio, men där ett finskt samarbete mellan Janne Pesonen (pass) och Tuomas Kiiskinen (mål) satte avgörande 4–1 i tom kasse.