Freddy Borg på väg mot nya mål

Sport Artikeln publicerades

En del av er har säkert sett honom cyklandes på Storgatan till och från träningarna på Värendsvallen – snart är den synen ett minne blott.
Efter den här säsongen lämnar Freddy Borg Växjö.
Lagom till den sista matchen på hemmaplan publiceras hans avskedsintervju.

Att Freddy Borg har väckt och väcker reaktioner bland Östersupportrar och folk ute på stan är en underdrift. En del älskar hans nyckfulla spelstil med de mest spektakulära dribblingskonster – medan andra rasar över hans ojämnhet och antydan till arrogans.
Vi sitter inne i Smålandspostens lunchrum. Borg tar tid på sig innan han svarar på frågorna.
– När man lyckas med en dribbling är man bäst på plan och när man misslyckas är man sämst. Men det är sånt man får ta. Jag har hela tiden velat bjuda publiken på något extra.

Redaninför den här säsongen bestämde sig anfallaren för att det här, hans sjunde i den rödblåa dressen, skulle bli den sista i Öster. Något som Borg var noga med att informera både sportchefen Peter Kuno Johansson och tränaren Roar Hansen om inför seriestarten i våras då kontraktet löper ut. Borg har varit på väg tidigare, men stoppats av klubben och av skador. Nu är beslutet definitivt.
– Allra helst vill jag spela några säsonger utomlands. Det är det jag jobbar på. Jag vill komma till ett land där man försöker spela mer fotboll efter marken och testa något nytt innan jag blir för gammal, säger Freddy Borg som fyller 28 i november.
Vilket land och vilken klubb som ligger närmast vill inte Borg berätta, men troligen handlar det om en dansk eller holländsk klubb. Det är ingen vild gissning.

Årets säsong
har inte bara varit en stor framgång för Öster – som har chans på en fjärdeplats i superettan – utan även för Freddy Borg personligen. Med två matcher kvar att spela har anfallaren redan gjort fler mål (åtta) än någon tidigare säsong i Öster. Trots det är han inte nöjd.
– Det har gått sådär tycker jag. Det här är inte min bästa säsong. Jag har inte spelat så som jag har velat. Jag tycker att jag inte har fått lika många lägen att dribbla som tidigare och att jag borde ha gjort fler mål.

Anledningen till att Freddy Borg började cykla till träningarna är en historia i sig. Han ville inför den förra säsongen bli kvitt de skadebekymmer som hållit honom borta från flertalet matcher under de tidigare åren.
– Jag ville komma rejält uppvärmd i stället för att bara kliva ur bilen och köra med en gång. Men till matcherna tar jag bilen och jag cyklar bara om det är fint väder.
En annan åtgärd var att Borg lade om kosten och gick ner från 90 kilo till dagens matchvikt på 80–82 kilo för att slippa skadorna.
– Jag började alternera kosten och äta bättre. Innan kunde det bli för mycket mackor och choklad. Nu äter jag rejälare måltider. Ofta blir det kyckling och tonfisk. Det gör stor skillnad. Jag orkar mycket mer och är inte lika trött efter träningarna. Förr kunde jag vara helt slut.

När Freddy Borg
kom till Öster i december 2004 hade han en strålande säsong bakom sig med Höllviken i division 2 där han gjort tolv mål. Anbud fanns även från den dåvarande superettankonkurrenten Mjällby och några andra klubbar i lägre divisioner. Men efter provspel i Tipshallen och en senare läkarundersökning fick Borg klartecken av tränaren Lasse Jacobsson.
– Jag tyckte att Öster kändes som en riktigt bra klubb. Första året hade vi det bästa laget under mina år, säger Borg och framhåller lagkamraterna Peter Wibrån, Markus Jonsson, Fredrik Gustafson, Pär Cederqvist, John Pelu, Marco da Silva och Fredrik Bild.
När säsongen var summerad hade Öster gått upp i allsvenskan.
– Den säsongen och när vi spelade i allsvenskan är mina bästa minnen, säger Freddy Borg.
Hur har du trivts annars i Växjö?
– Det är en bra stad. Här finns allt som man behöver och när jag är här känner jag mig som hemma. Sedan har vi alltid haft en fin sammanhållning i laget. När jag kom umgicks jag mycket med Emin (Nouri), Denis (Velic), Arianit (Bunjaku), Marco da Silva och (Peter) Sedunov. Nu lever jag ett annorlunda liv när jag har blivit sambo.
Du är snart 28 år, hur länge kommer du att fortsätta spela?
– Så länge jag tycker att det är kul och kan göra det bra. Ju äldre jag blir tror jag att det blir desto mer naturligt för mig att kliva längre ner i banan, först till innermittfältare som jag känner är positionen där jag trivs bäst just nu och sedan kanske till mittback.
Mittback?
– Jag tycker att det vore kul att spela där någon gång, säger Freddy Borg som faktiskt har spelat back under en period tidigare i karriären.
Dock i en helt annan sport. Det var när han spelade ishockey som ung i Trelleborgs IF.

I morgonmot Qviding väntar Freddy Borgs sista föreställning på Värendsvallen och han hoppas få en värdig avtackning av hemmapubliken.
– Jag vill också passa på att hylla de supportrar som stöttade oss när vi åkte ner i ettan, för att de gillar klubben så mycket. Jag har förståelse för att det kanske inte alltid var så kul att gå upp och titta på oss när vi spelade där. Jag hoppas att de gläds extra mycket nu när det har gått så bra den här säsongen.
Vad tror du om matchen i morgon?
– Den ska vi bara gå ut och vinna. Vi gjorde en dålig match i Göteborg och ska visa att vi är bättre än Qviding. Det vore kul att avsluta fint och kanske göra ett mål.