Frejdig Österinsats uppskattades

Några råd till Östers spelare efter tisdagskvällens 1–3-förlust mot AIK:
Känn stolthet över att ni spelade bra fotboll och pressade en allsvensk motståndare till förlängning.
Var nöjda med att ni skapade många positiva tongångar på läktarplats.
Skit i cupförlusten och ta den spelmässiga insatsen som ett bra avstamp inför kommande matcher i superettan.
Sport • Publicerad 26 maj 2010
LIRARE Christoffer Katenda hade ofta lekstuga på sin vänsterkant där Martin Lorentzson ofta fick agera rundningsmärke.Foto: Filip Sjöfors
Nils-Eric Johansson nickade in AIK:s kvittering.
Nils-Eric Johansson nickade in AIK:s kvittering.Foto: Filip Sjöfors
Östers målskytt Anton Henningsson deppade efter AIK:s kvittering.
Östers målskytt Anton Henningsson deppade efter AIK:s kvittering.Foto: Filip Sjöfors

– Vi gjorde en bra prestation. Våra yngre spelare var respektlösa och det var kul att se hur de tog för sig, sa Östertränaren Andreas Ottosson som tillsammans med kollegan Ludwig Ernstsson också förtjänar beröm.

Otto och Ludde mönstrade en rekordung startuppställning. Satsningen på bröderna Alexander och Anton Henningsson som forwardspar, Christoffer Katenda som vänstermittfältare och Månz Karlsson som mittback var lyckad och uppskattades av många Österanhängare.

Östers ordinarie 90 minuter var riktigt bra. AIK är förvisso ett regerande mästarlag på dekis, men det förringar inte Östers insats.

– Öster bjöd på bra motstånd och hotade oss. Vi hade svårt att dyrka upp Öster som visade att man har bra spelare, sa AIK-tränaren Björn Wesström.

Nils-Eric Johansson, tidigare utlandsproffs och nu AIK:s lagkapten, höll med:

– Öster gjorde det svårt för oss och vi fick en tuff match.

I en mållös första halvlek hade Alexander Henningsson två jättelägen. Han sköt utanför i friläge efter Jabu Mahlangus fina passning och nickade utanför efter Elmin Nurkics väl avvägda inlägg. Dessutom hade Enes Smajlovic ett distansskott som AIK-målvakten Lee Baxter tippade till hörna.

Martin Matumba var närmast AIK-mål före paus, men Rasmus Rydén var på sin vakt i Östermålet.

Andra halvlek blev ännu mer händelserik. Det började med att Flávio var nära att göra 0–1 och fortsatte med två snabba mål inom en minut.

I 59:e ställde Öster om blixtsnabbt och Jabu Mahlangus crosspass friställde Anton Henningsson som behärskat överlistade Lee Baxter. I 60:e tappade Öster markering efter en frispark och Nils-Eric Johansson kunde ostört nicka in 1–1.

Under resten av halvleken hade Öster oflyt med två domslut och en skada. Christoffer Katenda fick ett mål bortdömt för offside sedan huvuddomaren Daniel Stålhammar tagit beslutet. Den assisterande domaren vinkade aldrig. Öster hann jubla i högan sky när glädjen plötsligt förbyttes till förtvivlan.

Lika omdiskuterad blev situationen när Alexander Henningsson fälldes i AIK:s straffområde. Domare Stålhammar friade och upprörde känslor i Österlägret.

– Jag tycker att det var straff, sa Andreas Ottosson som blev uppvisad på läktaren.

Som om inte det bortdömda målen och den uteblivna straffen var nog blev också David Vidarsson revbenskadad. Fram till dess hade Östers islänning tillhört planens bästa spelare.

I förlängningen tog bensinen slut hos Österspelarna, både fysiskt och mentalt. Gabriel Özkan sköt 1–2 i 104:e minuten och Pontus Engblom 1–3 i 108:e.

Hela Österlaget förtjänar beröm, speciellt bröderna Henningsson, Katenda och Månz Karlsson som normalt inte är ordinarie.

Säkra kort som Mario Vasilj, David Vidarsson och Jabu Mahlangu uppträdde som ledare.