Frölunda straffade Växjö Lakers

Växjö Lakers fick nöja sig med en poäng i bortamötet mot Frölunda. Inför 12044 åskådare i Scandinavium vann Frölunda med 1–0 efter straffar.
GÖTEBORG • Publicerad 8 december 2018
En av Lakers försvarsgeneraler Daniel Rahimi håller undan för Frölundaforwarden Max Friberg i en sargduell.Foto: MICHAEL ERICHSEN

Tajt, fartfyllt och chansrikt på isen och bra tryck på läktaren. Det enda som saknades i första perioden mellan Frölunda och Växjö Lakers var mål.

Båda lagens målvakter, Johan Gustafsson i hemmaburen och Viktor Fasth i Lakers mål, stod för flera blixtsnabba ingripanden.

Lauri Tukonen hade en bra dubbelchans tidigt och Martin Lundberg forcerade senare in i slottet och mötte pucken med ett direktskott, men den träffade målvaktens klubbskaft och gick utanför.

Frölunda, som agerade som ett helt annat lag än det som förlorade med 1–7 mot Örebro senast, hade sina allra hetaste lägen i inledningsperiodens enda powerplay där Patrik Carlsson hade två präktiga lägen, men Fasth höll tätt.

I anfallet efteråt kontrade Frölunda och firma Rhett Rakhshani och Ryan Lasch kom i ett två-mot-ett-läge men en Lakersklubba skar effektivt av passningsvägen.

Viktor Fasth räddar ett avslut av Frölundas Sebastian Stålberg.
Viktor Fasth räddar ett avslut av Frölundas Sebastian Stålberg.Foto: MICHAEL ERICHSEN

I andra perioden dominerade Frölunda stort. Lakers fick inte alls till spelet i offensiv zon, utan det var Frölunda som dikterade villkoren på isen. Bland annat fick Frölunda spela powerplay i totalt fem minuter, varav en minut i i spel fem mot tre. Lakers uppoffrande spel i boxplay i kombination med målvakten Viktor Fasth såg till att det stod lika på noll inför den tredje perioden.

I tredje perioden fortsatte Frölunda med full attack framåt, men Lakers defensiva pjäser stod upp helhjärtat framför den egna målvakten.

När Frölunda lyckades spela sig förbi Lakersförsvaret fortsatte Viktor Fasth att briljera mellan stolparna med sin reaktionssnabbhet och sitt blixtsnabba rörelseschema.

Frölunda vann skottstatistiken i stor stil, men några mål föll inte heller i den tredje perioden och matchen gick till sudden death.

I förlängningsperioden skapade båda lagen ett par riktigt bra chanser att avgöra matchen, men Johan Gustafsson i hemmamålet gjorde som kollegan i Växjömålet, Viktor Fasth, och spikade igen.

Matchen fick avgöras på straffar.

Där klev Frölundas junior-VM-spelare Samuel Fagemo fram som matchhjälte när han satte den enda straffen i mål efter att Joel Persson, Roman Horak, Brendan Shinnimin och Joel Junttila missat för Lakers.