Gräsligt bra, Gustav

Sport Artikeln publicerades

Efter Girot och före Touren, som följs av OS, gjorde cykelproffset Gustav Larsson en blixtvisit i Sverige där han i går vann sitt tredje raka SM-guld i tempo. Efteråt berättade han för Smp hur han ser på årets extremt intensiva tävlande.

– Sedan jag bytte stall (från Team Saxo Bank-Sungard till Vacansoleil-DCM) har jag fått mycket större frihet både vad gäller träningsupplägg och val av tävlingar.
Larsson försöker alltid köra SM när han kan. Att få bära den nationella mästartröjan på tempoloppen ute i Europa är nämligen viktigt.
Dessutom har Gemla-Gustav stolta SM-traditioner att försvara i temposammanhang.
Han vann SM-guldet i lagtempo, med Team Cresent, 2001 och 2002 – och nu har han fixat sammanlagt fem individuella SM-guld i tempo, 2006, 2007, 2010, 2011 och 2012.
Alla SM-motståndare tvingas konstatera att Larsson är gräsligt överlägsen.

På denplatta och raka banan sydost om Södertälje, där gårdagens SM-tempo avgjordes, var de många bilarna faktiskt ett större hot mot Gustav än konkurrenterna?
– Det är synd att polisen inte vill stänga av vägen helt och hållet. Kommer det ut en bil vid fel tillfälle kan det vara rätt farligt eftersom vi cyklister är helt fokuserade på tävlandet, säger Gustav.
19-årige cykeltalangen Emil Andersson från Mölndal blev påkörd av en bil. Andersson tvingades bryta loppet, men drabbades inte av några allvarligare skador.
Bilisten som körde på honom avvek från platsen och händelsen är polisanmäld.
Gustav Larsson blev emellertid inte hindrade av någon bil utan kunde cykla de fem milen på nästan exakt en timme.

Talangen Tobias Ludvigsson, Falköping, var en minut och nio sekunder långsammare än Larsson, som redan i dag sitter på flyget till Belgien där Tour de France börjar på lördag.
Eftersom tempoloppet vid de olympiska spelen i London (Gustavs huvudfokus det här året) avgörs bara en dryg vecka efter att Tour de France avslutas har det länge varit osäkert om han skulle köra Touren.
Men nu blir det så, och Larsson förklarar varför:
– Man kan komma ut med kanonbra ben ur Touren under förutsättning att man inte kör slut på sig. Jag kommer alltså att ta det lugnt på vissa etapper i Frankrike. Speciellt om vi i stallet inte har något av vikt där framme i täten.
En av hela tre tempoetapper på Touren är dessutom den näst sista. En lång sådan.
– Den vill jag gärna köra. Den kan vara riktigt viktig att ha med sig in i OS.

2011 blev etttungt år för Gustav Larsson:
– Jag krockade med en bil i oktober 2010. Först trodde jag bara att det var revbenen som hade skadats, men sedan jag haft svårt att sova hela den hösten röntgades jag i januari 2011, och då visade det sig att ryggen var bruten, säger Larsson.
Men nu är han helt återställd och 2012 ser ut att bli ett bättre år än 2011.
Visserligen klarade inte Larsson topp 10-målsättningen på Girot (slutade 35:a efter att ha vurpat på en av de sista etapperna) men Gustav kan se tillbaka på väldigt lyckad vinterträning.
Han vann första etappen på Paris-Nice i våras och gårdagens seger var en framgång även om det bara handlade om SM.

Ett lätt regnföll strax före att Larsson skulle starta, som siste man i det 46 man ”stora” startfältet. Men så fort Gustav gav sig ut på banan visade sig solen.
– Det var lite motvind på vägen ut mot vändpunkten, men med vinden i ryggen fick jag upp bra fart på hemvägen.

Hade du koll på hur du låg till under loppet?
– Nej. En mil före mål höll en åskådare upp en skylt med siffran 1. Jag tolkade det som att jag låg först, men helt säker kunde jag förstås inte vara, svarar Larsson och ler.
Till sist noterar vi att Klaes Jahnsén, tävlande för Lammhultcyklisterna, blev 30:e man med tiden 1.08,51. Även Johan Lindh och Isac Lundgren kommer från länet, men tävlar för klubben ckc4. De slutade på 28:e (Johan) respektive 33:e (Isac) plats.