Annons

Grönt ljus för Östers gräs

I dag börjar våren – i alla fall enligt almanackan. Det syns inte på vädret, men Myresjöhus Arena är grön och redo för damlandskamp och allsvensk premiär.
Sport • Publicerad 19 mars 2013
Foto: 
Arenachefen Oskar Wijk.
Arenachefen Oskar Wijk.Foto: Lena Gunnarsson

-Vi skulle kunna ha den spelklar tidigare, men det finns ingen anledning. Den kommer att belastas­ hårt de första dagarna, säger arenachefen Oskar Wijk.

I Skåne varnas det för flera decimeter snö och ett rejält busväder. Växjö och Myresjöhus Arena verkar klara sig bättre, men någon decimeter snö hade faktiskt gjort nytta i veckan. I?går plockade vaktmästarna av fiber­duken. Under den finns en uppvärmd plan som faktiskt är grön på sina ställen.

Annons

-Nu behöver vi nästan snön eftersom vi lägger på gödning. Men det har varit en väldigt lång vinter. Förra året var det en dygnstemperatur som höll plus redan i mitten av februari. Det är det inte nu, säger Oskar Wijk.

Gräsmattan på Myresjöhus Arena har drygt två veckor på sig att bli spelklar. Sedan väntar en jobbig vecka med både damlandskamp och Östers allsvenska hemmapremiär mot Helsingborg. Med hjälp av planvärmen fick vaktmästarna bort snön tidigt. Nu hjälper den gräset att växa, trots att det är minusgrader i luften.

-?Det är tillräckligt för att stärka rotsystemet. Gräset växer nedåt, men väldigt, väldigt försiktigt­ uppåt. Vi hade kunnat bränna på med ännu mer värme, men då börjar gräset växa uppåt. Under kalla och torra dagar finns då risken att gräset bränner.

Genom att stärka gräsets rotsystem vill man göra planen mer tålig för vårens prövningar. För en fotbollsspelare hade den redan i dag varit tillräckligt bra för match. Den är jämn, torr och bollen studsar bra.

-Nu vill vi att den ska bli fin att titta på och att den ska bli hållbart fin framöver.

Finns det aldrig någon risk för inställda matcher?

-Så länge inget extremt inträffar, och då menar jag klass 3-varningar och en och en halv meter snö, så kommer inte detta vara någon fara.

Då är den redo för Europa League nästa vinter?

-Där hänvisar jag till Peter Kuno Johansson, skrattar Oskar Wijk.

gästspel på mattan Per Nyman från Växjö golfklubb gästspelar för att se till att Öster har en perfekt plan till hemmapremiären om ett par veckor.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons