Halmstad Hammers i konkurs

Sport Artikeln publicerades

Halmstad Hammers har tagit såväl stående, sittande som liggande räkning genom åren.
Alltid har klubben mirakulöst rest sig på nio.
På tisdagen kom det förmodade knockoutslaget.
Dagen då Halmstad Hammers försattes i konkurs.

Därmed står hockeyallsvenskan - den nya stolta utmanaren till elitserien - inför ett skräckscenario där 16 lag kan reduceras till 15 mitt under brinnande seriespel.
Halmstad Hammers har under flera år brottats med skatte-, leverantörs- och hyresskulder och varit synonymt med ekonomisk kris.
I september begärdes klubben i konkurs. Skatteskulderna, som stadigt ökat under året överstiger nu 900 000 kronor. Därför beslutade Halmstad tingsrätt i går att försätta Halmstad Hammers i konkurs.

Överklagar
Klubben meddelade i går via sin webbsajt att beslutet kommer att överklagas. Ett överklagande som dock kan komma att sakna betydelse i "hockeyjuridisk" mening.
Enligt Hockeyallsvenskans vd Stefan Bengtsson avgörs nämligen Halmstads vara eller icke vara i hockeyallsvenskan mycket snart. Bengtsson yttrar följande intressanta kommentar i fallet Halmstad Hammers:
- Konkursförvaltaren har två möjligheter. Antingen gör han bedömningen att Halmstad kan spela vidare. I så fall måste detta godkännas av förbundet och allsvenska nämnden. Eller gör konkursförvaltaren bedömningen att Halmstad inte kan spela vidare.
Bengtsson beskriver stämningen som "besvärligt osäker" och tror på, eller snarare kräver, ett mycket snabbt beslut.
- Man måste respektera klubbens rätt att överklaga ett konkursbeslut, men vi kan inte låta serien pågå i omgång efter omgång och inte veta vad som händer med Halmstad.
Halmstad Hammers hopp står dels till konkursförvaltarens beslut, dels till det sammanträde i Halmstad kommunfullmäktige som hålls nästa torsdag. Där ska det politiska styret ta ställning i frågan huruvida Halmstads kommun går i borgen för ett lån på 1,5 miljoner kronor till Halmstad Hammers.
Att Svenska Ishockeyförbundets allsvenska nämnd i somras beviljade klubben elitlicens för innevarande säsong i hockeyallsvenskan förvånade många. Inte minst Halmstads konkurrenter i kvalet (läs Skövde), som hoppats på en plats i den nya allsvenskan.
Halmstad Hammers sportchef Rune Johansson sa till Smålandsposten den 30 mars:
- A-lagets omsättning måste ökas med omkring två miljoner kronor om vi ska spela allsvenskt till hösten.
Ändå gjordes bedömningen från förbundet att Halmstad skulle överleva denna historiska hockeysäsong.
Med facit i hand borde kanske Skövde fått platsen.
- Jag beklagar att förbundet gjorde den bedömningen. Det hade varit bättre att veta från seriens början att vi hade 16 ekonomiskt stabila lag. Ur PR-synpunkt är det naturligtvis ett bakslag för serien om Halmstad försvinner, men sett till kvalitet och spel är det en förbättring, säger Stefan Bengtsson.