Här är Taifs checklista inför i kväll

Sport Artikeln publicerades

Speakern i Himmelstalundshallen slutord i lördags var:
– Vita Hästens nästa hemmamatch är i kvalserien som startar på söndag. Välkomna då!
Tingsryd har en del att jobba på för att förvandla speakern till en lögnare.

Playoff 3. Bäst av tre. Första matchen: Vita Hästen–Tingsryd 2–1.
Kniven mot strupen.
Nere i brygga.
Knockad, men inte utslagen.
Välj valfri klyscha, Tingsryd. Här kommer er checklista inför kvällens returmöte.
? Powerplayspelet.Dagens hockey avgörs nästan undantagslöst i spelet i numerära över- och underlägen. Mot Vita Hästen fick ni spela PP-spel i 15.51. Femton minuter och femtioen sekunder. En svindlande tidsrymd i hockey. Av denna tid var 2.16 spel fem-mot-tre. Förutom Henrik Bankelius som i resterna av ett powerplay lyckades returslå in 1–2-reduceringen skapade ni egentligen ingenting. Ni har betalt för att göra mål. Spela pucken runt, runt och runt kan man ägna sig åt i korpen.
? Boxplayspelet.Nervöst, ängsligt, panikartat. En taskig rensning och ett taffligt agerande gav Victor Carlsson och Johan Olsson fri gata att panga in både matchens första och andra mål för Vita Hästen. Bot och bättring krävs!
? Att gilla läget.Jag pratade med Linköpings målvakt Fredrik Jensen efter matchen. Han sa:
– Det känns precis som när jag var i Växjö Lakers och vi fick playoffspela mot Skellefteå. Vi bara njuter av det här.
Hmm, Vita Hästen njuter. Var det därför Tingsrydsspelarna mer såg ut att vara på väg till en begravning än att befinna sig mitt uppe i en spektakulär och högintressant playoffmatch till den allsvenska kvalserien? Utan njutning, ingen spelglädje. Dags att garva igen, grabbar.
? Ledarskapet.Att tränaren Mikael Tisell skriker halsen av sig under en desperat time-out är helt i sin ordning. Tjänstefel vore det annars. Men var fanns ledarskapet ute på isen? Var fanns kapten Lundström? Anders Åkesson? Einarsson? Chrille Jacobsson? Ingen vågade kliva fram och ta tag i matchen. I kväll måste någon våga.
? Spetskompetensen.Samma sak med spetsspelaren Matt Davidson. Värvad för dyra pengar med ett syfte: att vara skillnaden mellan succé och fiasko och Tingsryds tunga på den allsvenska kvalvågen. Davidson, liksom övriga forwards, spelade en dimmig alibihockey i lördags när han behövdes som mest. Matt, dags att göra skäl för lönen i kväll.
? Domargnället.Lördagens domare Henrik Wåhlin var både oerfaren och föga respektingivande. Kvällens domare i Dackehallen är Robin Karlsson, marginellt mer erfaren än Wåhlin. Inse att det kommer att fattas ett antal tveksamma domarbeslut även i kväll. Behåll kylan. Energiläckage i form av domargnäll som i lördags leder inte till seger.
? Tempot.Det syntes nästan rostfläckar efter Taifspelarnas skridskoskär under den första och andra perioden i lördags. Förhoppningsvis lyckas man övervinna det 17 dagars helvetiskt långa uppehållet och återfinna det forna matchtempot i kväll. Fart ger målchanser och målchanser ger mål. Utan fart – ingen chans. Tydligt bevisat i lördags.
? Publiken.Det bor närmare 3000 i Tingsryds centralort. Publiksnittet i allettan ligger på 2100. Lydigt och mangrant ställer supportrarna upp i vått och torrt, betalar inträde, Selmatjugor, Enkronor, lotter, korv och godis. Landets mest trogna supportrar förtjänar en smörstekt röding med ugsstekta primörer och saffransaioli emellanåt – om vi talar gourmetspråk. De förtjänar inte en grillad mä brö å en Pucko, som det bjöds på i Himmelstalund. Nej, Tingsryd. Ge era trogna fans en rejäl huvudrätt i kväll och en ljuv dessert i morgon. Det förtjänar de.
? Tändvätska.Efter alla dessa mer eller mindre elaka rader tänker du som Tingsrydsspelare (för du läser garanterat det här) något av följande:
1) Din förbannade journalistamatör, du fattar ju ingenting om hockey!
2) Vi var otroligt bleka i lördags. Nu tänker vi visa vad stolthet, hjärta och tradition innebär!
Oavsett vilket borde ditt sinne brinna av tändvätska just nu.