Hästjobb gav lön för mödan

Sport Artikeln publicerades

Sveriges bästa ungdomssektion finns i Theleborgs Ryttar- sällskap.
Belöningen: 10 000 kronor.
– Pengarna ska användas till att göra en film om hur arbetet i en ungdomssektion går till, förklarar ordföranden Madeleine Almqvist, 16.

Den kallas Tuss och är en inte helt logisk förkortning av Theleborgs Ryttarsällskaps ungdomssektion.
De nio styrelseledamöterna har i högt tempo och med högt i tak arbetat stenhårt med att skapa en bra framtid för unga ryttare. Man har med förbundsdokumentet Ridsporten vill som mall försökt uppnå vissa målsättningar.
– Det handlar om att arbeta för ett bättre hästkunnande. Vi arrangerar exempelvis blåbärshoppning och lingondressyr, som är en lektävling för de allra yngsta, berättar Madeleine Almqvist och kassören Felicia Johansson.

De är till en början blygsamma.
Ju längre in i intervjun vi kommer, desto mer förstår man varför just Tuss från Växjö och ingen annan sektion fick årets utmärkelse.
Eller vad sägs om detta:
* Samtliga nio styrelseledamöter har fått utbildning i hjärt- och lungräddning, brandsäkerhet och första hjälpen.
* Tuss arrangerar barnkalas året runt. Föräldrar ringer och bokar och sedan åtar sig tjejerna att, mot ersättning till sektionen, fixa festen.
– Den som fyller år får bjuda in sina kompisar. Sedan står vi för allt: lekar, fika, hästar, godisjakt och sådant. Barnkalas är ett jättebra sätt för oss att få in folk i ridskolan, säger Felicia Johansson.

* Teoritävlingen Vi i stallet vanns av Theleborgs RS den här säsongen. Det innebar 2?500 kronor till sektionskassan.
* Den årliga Lucia- showen arrangeras alltid av Tuss. Just nu håller man på att planera för 2010 års show. De minns tillbaka på fjolårets succé, där en av styrelsemedlemmarna – Julia Gunnarsson – tävlade i höjdhopp mot hästen Smokey, och vann.

* Tuss har ett ständigt samarbete med klubbens ridskola. Man äger bland annat tre hästar.
– De lånar vi ut till ridskolan ibland. I gengäld får vi låna deras hästar, säger Felicia Johansson.

*Man har skapat ett Mini-Tuss, för de unga ryttare som befinner sig i 11–13-årsåldern. Det funge- rar som en sektion i sektionen.
–De yngre tjejer som känner att de vill vara engagerade är välkomna till Mini-Tuss. De har egna möten då och då, men vi hjälper dem, förklarar Madeleine Almqvist.
– Som en uppmuntran anordnar vi varje år en större resa. I våras var vi på Leos Lekland och åt pizza och såg till att vi fick övernatta där, tillägger Felicia Johansson.
* Tuss har ansvar för sin egen ekonomi. Enligt kassör-Felicia omsätter sektionen cirka 30 000 kronor årligen.
* En egen och ungdomligare logga än huvudföreningens har Tuss-styrelsen på egen hand tagit fram. En av styrelseledamöterna har ritat den.
Inte undra på att Madeleine Almqvist blev uppringd av Svenska Ridsportförbundet i tisdags.
– De sa att de hade goda nyheter att komma med, berättar hon med ett leende.
Verkligen.

10 000 kronor är välkomna pengar och möjliggör det filmprojekt som tjejerna i Tuss vill genomföra. I samband med Stockholm Horse Show sista helgen i november kommer priset att delas ut. Två representanter från klubben får delta. Tuss undersöker dock redan möjligheten att närvara med hela styrkan.
– Förhoppningsvis kan vi hyra en minibuss, säger Felicia Johansson.

Den 10 oktober skrev Tuss ner följande vision för 2011. Visionen lyder:
”Tuss är en förebild för alla ungdomssektioner i hela Sverige, hos oss vill och får alla vara med. Vi skolar och inspirerar framtidens stjärnor och ledare. Tuss är representerat i distriktets såväl som förbundets centrala ungdomssektion. Våra arrange- mang håller hög klass där säkerhet står i centrum.”
Det känns som om den visionen redan är verklighet.