Helgi hoppas på flytt

Sport Artikeln publicerades

De var allsvenskans bästa lag defensivt förra säsongen. Nu vill AIK bli offensivt och då finns det ingen plats för Helgi Danielsson.

– Jag är jäkligt besviken, säger den tidigare Östermittfältaren.

Fjolårsfyran AIK släppte bara in 27 mål på 30 matcher förra säsongen. Den klockrena defensiven låg också bakom höstens skrällseger mot CSKA Moskva i Europa League som tog klubben till ett gruppspel mot storlag som Napoli och PSV Eindhoven. Islänningen Helgi Danielsson fick gott om speltid i stormatcherna och hoppades på en nystart och större förtroende i truppen inför 2013. Men klubbledningen hade andra tankar.

– Jag fick tydligt besked innan säsongen började att jag inte tillhör deras planer. De kommer att ta andra spelare framför mig och bestämde sig då. Jag tycker att de har underskattat det defensiva. Man måste ha defensiva spelförstörare på planen. De har valt att spela med ett offensivt lag med offensiva spelare på flera positioner. Jag tycker inte att det har fungerat bra och jag tycker att det är konstigt att bestämma sig för en startelva i december innan truppen har börjat träna, säger Helgi Danielsson som nu letar efter en ny klubbadress.

– Just nu är det inte så mycket på gång, men jag hoppas verkligen på en lösning. Det funkar inte att missa en hel säsong.

Har Öster varit ett alternativ?

– Jag pratade med Öster före jul, men då trodde jag faktiskt att det fanns en chans att skriva en förlängning och jag hade inte hunnit smälta att jag måste lämna. Jag förstår att Öster ville ha svar nästan direkt och jag var inte beredd att säga ja direkt och förhandla. Om de hade kommit nu eller lite senare hade det varit en större chans. De har värvat bra och det ser bra ut inför säsongen, säger Helgi Danielsson.

Det nya offensiva AIKhar inte fått någon lysande start på säsongen. Chansen till avancemang i Svenska cupen är redan borta efter 1–2 hemma mot Halmstad och hemska 1–4 borta mot Örgryte. Helgi Danielsson har fått sitta på bänken i båda matcherna och han har bland annat fått se laget släppa in flera mål på fasta situationer.
– Vi har släppt in fyra eller fem mål på fasta på två matcher. Det är mer än vi släppte in på 40 matcher förra året, säger Helgi Danielsson som hoppas få chansen på lördag eftersom AIK fick två innermittfältare utvisade mot Örgryte.
– När jag tränar och får chansen har jag fullt fokus och gör mitt jobb. Jag är inte arg på spelare och tränare. Jag hoppas verkligen att jag få spela så länge jag är här. Jag kommer försöka ta chansen, men det är ett svårt läge när jag vet att jag är fjärde femte val på min position.

Helgi Danielsson har kontraktmed AIK säsongen ut, men som 32-åring jagar han förstås speltid hos en annan klubb. Islands förbundskapten Lasse Lagerbäck valde honom som startspelare i de två inledande VM-kvalmatcherna.

– Det är fantastiskt att vara med landslaget. Vi har toppspelare i Europa i England, Holland och Italien. Det är en ära för mig att få vara med dem.

Lasse Lagerbäck verkar tycka bättre om spelförstörande defensiva mittfältare än AIK-ledningen?

– Ja, exakt. För mig känns det jättebra att prata med honom om fotboll och min roll är viktig. Det är bra att veta att en så pass bra och erfaren tränare som Lagerbäck tycker att den rollen är viktig och därför vill jag gärna hålla mig kvar i landslaget.