Helgi Valur valde Öster

Sport Artikeln publicerades

Nyblivna allsvenskarna
Öster har klart med sitt
första nyförvärv inför säsongen 2006.
I går skrev den isländske landslagsmannen Helgi Valur Danielsson på ett treårskontrakt.
- Han är den spelartyp vi söker, säger Östers klubb-
direktör Ola Rydén.

Helgi Valur Danielsson bestämde sig i går. Ligafemman Fylkirs nummer sex lämnar Atlantön för nya äventyr i Växjö och Öster.
- Hans mål är att ta ytterligare ett steg i sin utveckling och etablera sig i det isländska A-landslaget, säger Ola Rydén.
Danielsson besökte Växjö den gångna helgen och åkte sedan tillbaka till Island. Han återvänder i januari nästa år. För att inleda uppladdningen med Öster inför comebacken i fotbollsallsvenskan.
- Vi gjorde väl ett gott intryck på honom och hans flickvän, säger Ola Rydén.
Blev han dyr att lösa?
- Det kostar ett rimligt belopp.

Debut mot Indien
Helgi Valur Danielsson är född den 13 juli 1981. Exakt 19 år och 6 månader senare representerade han för första gången Island i en A-landskamp, mot Indien på bortaplan.
I år har han även spelat i den mörkblå tröjan mot Polen och Malta. Danielsson satt på bänken när Island föll med 0-2 mot Sverige på Råsunda i oktober.
Förutom A-landskamperna har Helgi Valur Danielsson spelat 17 U21-landskamper, 6 U18-landskamper och 15 U16-landskamper, enligt det isländska fotbollsförbundets hemsida.
- Trots sin relativt ringa ålder har han erfarenhet, tycker Ola Rydén.
Bland annat från spel i England. Under åren 2000-2003 gjorde Helgi Valur Danielsson 62 liga- och cupmatcher för Peterborough United, i den engelska tredjedivisionen (nuvarande League One). Mest spelade han säsongen 2001-02, då det blev 35 matcher och tre mål.
I maj 2003 återvände Danielsson till Fylkir i Urvaldsdeild, den isländska förstaligan. Sedan dess har han provspelet för IFK Norrköping och GIF Sundsvall, utan att det resulterade i något kontrakt.
Så sent som i augusti i år var Danielsson aktuell för norska ligatvåan Start.
- Jag har tackat nej till en fortsättning i Fylkir. Målet är att blir proffs igen, sa Helgi Valur Danielsson då, till norska nätsidan fotball.adressa.no.
Halmstad BK:s representanter var också på Island för att kika på Danielsson i höstas.
- Men Halmstad sökte en eventuell ersättare för Dusan Djuric och Danielsson var inte riktigt den typen, vet Östertränaren Lasse Jacobsson.

Mångsidig
Som Smålandsposten skrev i går är Danielsson mittfältare, men kan även spela till höger och i mitten av backlinjen.
- Han är den spelartyp vi söker. Danielsson har ett bra tillslag med bägge fötterna och arbetar bra i bägge riktningarna. Som alla isländska spelare har han bra karaktär, säger Ola Rydén.
Lasse Jacobsson har inte sett sitt nyförvärv i aktion på planen. Men det är inget som oroar.
- Sådana här etablerade spelare behöver man inte se först. Spelar han i Islands landslag ska han väl kunna konkurrera om en plats i vårt A-lag, säger Jacobsson.
Hur Helgi Valur Danielsson kommer att användas vet han inte ännu.
- Vi får se under uppbyggnadsfasen nästa år var i laget han gör mest nytta.