Annons
Nyblivna allsvenskarna
Öster har klart med sitt
första nyförvärv inför säsongen 2006.
I går skrev den isländske landslagsmannen Helgi Valur Danielsson på ett treårskontrakt.
- Han är den spelartyp vi söker, säger Östers klubb-
direktör Ola Rydén.
Sport • Publicerad 2 november 2005

Helgi Valur Danielsson bestämde sig i går. Ligafemman Fylkirs nummer sex lämnar Atlantön för nya äventyr i Växjö och Öster.

- Hans mål är att ta ytterligare ett steg i sin utveckling och etablera sig i det isländska A-landslaget, säger Ola Rydén.

Annons

Danielsson besökte Växjö den gångna helgen och åkte sedan tillbaka till Island. Han återvänder i januari nästa år. För att inleda uppladdningen med Öster inför comebacken i fotbollsallsvenskan.

- Vi gjorde väl ett gott intryck på honom och hans flickvän, säger Ola Rydén.

Blev han dyr att lösa?

- Det kostar ett rimligt belopp.

Debut mot Indien

Helgi Valur Danielsson är född den 13 juli 1981. Exakt 19 år och 6 månader senare representerade han för första gången Island i en A-landskamp, mot Indien på bortaplan.

I år har han även spelat i den mörkblå tröjan mot Polen och Malta. Danielsson satt på bänken när Island föll med 0-2 mot Sverige på Råsunda i oktober.

Förutom A-landskamperna har Helgi Valur Danielsson spelat 17 U21-landskamper, 6 U18-landskamper och 15 U16-landskamper, enligt det isländska fotbollsförbundets hemsida.

- Trots sin relativt ringa ålder har han erfarenhet, tycker Ola Rydén.

Bland annat från spel i England. Under åren 2000-2003 gjorde Helgi Valur Danielsson 62 liga- och cupmatcher för Peterborough United, i den engelska tredjedivisionen (nuvarande League One). Mest spelade han säsongen 2001-02, då det blev 35 matcher och tre mål.

Annons

I maj 2003 återvände Danielsson till Fylkir i Urvaldsdeild, den isländska förstaligan. Sedan dess har han provspelet för IFK Norrköping och GIF Sundsvall, utan att det resulterade i något kontrakt.

Så sent som i augusti i år var Danielsson aktuell för norska ligatvåan Start.

- Jag har tackat nej till en fortsättning i Fylkir. Målet är att blir proffs igen, sa Helgi Valur Danielsson då, till norska nätsidan fotball.adressa.no.

Halmstad BK:s representanter var också på Island för att kika på Danielsson i höstas.

- Men Halmstad sökte en eventuell ersättare för Dusan Djuric och Danielsson var inte riktigt den typen, vet Östertränaren Lasse Jacobsson.

Mångsidig

Som Smålandsposten skrev i går är Danielsson mittfältare, men kan även spela till höger och i mitten av backlinjen.

- Han är den spelartyp vi söker. Danielsson har ett bra tillslag med bägge fötterna och arbetar bra i bägge riktningarna. Som alla isländska spelare har han bra karaktär, säger Ola Rydén.

Lasse Jacobsson har inte sett sitt nyförvärv i aktion på planen. Men det är inget som oroar.

- Sådana här etablerade spelare behöver man inte se först. Spelar han i Islands landslag ska han väl kunna konkurrera om en plats i vårt A-lag, säger Jacobsson.

Annons

Hur Helgi Valur Danielsson kommer att användas vet han inte ännu.

- Vi får se under uppbyggnadsfasen nästa år var i laget han gör mest nytta.

Per Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons