Historisk seger för Växjö DFF

Växjö DFF tog sina första historiska allsvenska poäng, tre till antalet, efter seger med 1–0 hemma mot Djurgården. 446 åskådare på Myresjöhus Arena fick se Jennie Nordin göra det historiska målet för Växjö DFF.
VÄXJÖ • Publicerad 21 april 2018
Växjö DFF jublar efter segermålet mot Djurgården.
Växjö DFF jublar efter segermålet mot Djurgården.Foto: Urban Nilsson

– Väldigt skönt att ta första poängen och att få göra det på hemmaplan i vår hemmapremiär. Förhoppningsvis kan det bidra till att det kommer ännu mer folk och tittar. Spelarna är väldigt bra, men får man inte med sig poäng kan man börja tvivla och därför är det skönt att vi fick med oss tre poäng, säger Växjötränaren Pierre Fondin.

Gästande Djurgården inledde matchen piggast, men det var Växjö DFF som skapade första halvlekens klart bästa målchans när Jelena Cancovic hittade fram med en djupledsboll till Anna Anvegård i straffområdet, men målvakten Gudbjörg Gunnarsdottir hann emellan och lyckades parera avslutet.

Djurgården vann mark på offensiv planhalva genom att spela sig fram, men Växjö DFF-förvaret hade bra kontroll och bjöd egentligen inte på någonting. Djurgårdens avslut kom uteslutande genom skott från distans och de bollar som gick på mål hade Katie Fraine, i VDFF-målet, full koll på.

Växjö DFF satsade på långa bollar upp mot de tre spelarna i anfallslinjen. Oftast fruktlösa sådana. De få gånger VDFF fick i gång passningsspelet gick det undan. De avslutande fem minuterna av första halvleken var det Växjö DFF som pressade på bäst och såväl Frida Boriero som Elin Åkerman hade två bra lägen, utan att få till något hundraprocentigt avslut.

I andra halvleken inledde Växjö DFF riktigt vasst. Anna Anvegård drog till från nära håll och tvingade bortamålvakten till en jätteparad. DFF hade flyttat fram positionerna och hade strax därpå en bra sekvens i Djurgårdens straffområde som när resulterade, men bollen studsade till slut upp i Gunnarsdottirs famn.

I 60:e minuten byttes Ritah Kivumbi in i stället för Elin Åkerman och det gav omedelbar effekt. Växjö skapade ett passivt tryck och efter en hörna höll styrde målvakten Kivumbis avslut i ribban ut och där höll sig Jennie Nordin påpassligt framme och nickade in bollen i hörnet.

Djurgården var nära att replikera direkt efteråt när Michelle Wörner träffade målramen.

Ledningen till trots vägrade dock Växjö DFF backa hem utan fortsatte trycka på framåt. Toppsatsande Djurgården, som vann sin premiärmatch, vägrade dock vika ner sig och i den 74:e minuten fick Mia Jalkerud ett fritt läge i straffområdet, men Katie Fraine stod för en praktfull räddning när hon läste skottet och slängde sig åt vänster och kanonräddade.

DFF fortsatte dock att skapa och Jelena Cankovic och pigga inhopparen Ritah Kivumbi hade båda bra chanser.

Hur såg taktiken ut?

– I första halvleken var det att sätta hög press och våga rulla boll. Sen var vi inte tillräckligt skickliga på det, utan gömde oss lite och Djurgården hade ett litet övertag i första halvleken utan att skapa några direkta farligheter. Vi var okej i första, men sa i halvtid att vi vill inte bara vara okej utan bättre än så och då krävs det lite bättre engagemang av alla. I andra halvlek tycker jag vi gick ut och visade att vi faktiskt ville vinna den här matchen. Matchplanen var att spela boll helt enkelt, svarar Fondin.

Elin Åkerman och Emma Andersson in action.
Elin Åkerman och Emma Andersson in action.Foto: Urban Nilsson

Matchen föregicks av att Jonna Ståhl fick Smålands Fotbollförbunds pris som bästa damfotbollsspelare 2017. Lagkaptenen kunde dock inte medverka i matchen på grund av att hon varit sjuk i veckan. I stället tog Nellie Ohlsson plats på höger yttermittfält, vilket också var den enda ändringen i startelvan jämfört med i premiären mot Linköping.

Växjö DFF höll undan och tog därmed sin första historiska allsvenska seger. Detta tack vare en tät defensiv och rörlig offensiv. Målvakten Katie Fraine utsågs välförtjänt till matchens lirare, men det fanns fler ”lirare” som bidrog till Växjö DFF:s historiska triumf.

Så ställde Växjö DFF upp: Katie Fraine - Elin Karlsson, Jennie Nordin, Nellie Karlsson - Nellie Ohlsson (79, Emilia Hjertberg), Alexandra Jonasson, Frida Boriero, Emma Andersson - Jelena Cankovic, Elin Åkerman (60, Ritah Kivumbi), Anna Anvegård (85, Stina Lennartsson). Bänken: Moa Edrud, Sofia Johansson, Anna Hjälmkvist, Malin Fors.