Högerback återvänder till Östers IF

Växjö Artikeln publicerades

Nu är det presenterat och klart. Stefan Karlsson återvänder till Östers IF. Kontraktet är på tre år.

– Förhoppningen är att ta Öster till allsvenskan, säger han.

Efter att Öster ramlat ur allsvenskan 2013 bestämde sig Stefan Karlsson, efter sex säsonger i klubben, att prova vingarna på annat håll. Flyttlasset gick till Stockholm och Djurgården. Den första säsongen i nya klubben slutade i succé. Högerbacken fick spela samtliga matcher och blev med nio framspelningar trea i allsvenskans assistliga. Men därefter, trots det starka debutåret, hamnade 29-åringen allt oftare i Stockholmsklubbens frysbox. Djurgårdens dåvarande tränare Pelle Olsson valde i stället att spela Tim Björkström som högerback och Stefan Karlsson förpassades till bänken.

Säsongen 2015 blev det endast sex allsvenska starter i Djurgårdströjan. Och när inledningen av 2016 endast bjudit på två seriestarter var Stefan Karlsson trött på att nöta bänk. På sommaren bestämdes det därför att han skulle lånas ut till Östersund resterande del av säsongen.

Väl på plats i Östersund kom speltiden tillbaka. Under hösten blev det 13 starter och två inhopp hos den då allsvenska nykomlingen.

Precis som under första sejouren i Öster kommer Stefan Karlsson att bära nummer fem på ryggen.
Foto: Lars-Göran Rydqvist
Precis som under första sejouren i Öster kommer Stefan Karlsson att bära nummer fem på ryggen.

Men vistelsen i Östersund stannade vid ett halvår. Inför den gångna säsongen skrev Stefan Karlsson på ett tvåårskontrakt med Jönköping Södra. Totalt blev det 27 allsvenska matcher och ett mål under ett år där laget hade det riktigt tungt. Det gick till och med så långt att J-Södra åkte ur allsvenskan efter kvalspel mot Trelleborg.

Nu blir det spel i superettan för Stefan Karlsson. Men det blir inte med J-Södra. I och med klubbens degradering bröts högerbackens kontrakt och han var fri att byta klubb. Nu har 29-åringen, med Växjö Norra som moderklubb, bestämt sig för att sluta cirkeln och flytta tillbaka till Öster. Med sig hem i bagaget har han 85 allsvenska matcher.

– Det ska bli otroligt roligt att komma hem och jag har nog aldrig varit så här taggad för att börja träna, säger han.

Trots att det fanns intresse från annat håll, bland annat konkreta bud från två allsvenska klubbar, kändes Öster som det bästa valet.

– Jag tycker det var ett bra tillfälle att flytta hem. Jag vill inte göra det som en avdankad 35-åring utan jag vill kunna bidra i spelet. Jag tycker Öster har något spännande på gång.

Du är inte i Öster för att trappa ner?

– Nej det kan jag lugnt säga att jag inte är. Det var därför jag skrev på nu som 29-åring. Nu har jag fortfarande många år kvar.

Du har skrivit på för tre år. Vad är målet under dessa år?

– Målet är allsvenskan. Det finns inget annat. Fotboll handlar om att vinna och jag är en obotlig dålig förlorare.

2013 var alltså senast Stefan Karlsson spelade i Öster. När det gäller spelstilen kommer dock Östersupportrarna att känna igen sig. De kan förvänta sig en back som forsar fram och tillbaka längs högerkanten och som försöker hitta inläggslägen för högerfoten.

– Jag har inte ändrat på mig så mycket. Det är snarare att jag har fått mer rutin nu och är mer lugn i spelet, säger han.

Östertränaren Christian Järdler är nöjd med förstärkningen.

– Jag ser en kraftfullhet i sättet att ta sig framåt i plan. Stefan är fysiskt väldigt stark och han orkar fylla på längs kanten. Vi får alltså en genombrottskraft som är intressant, samtidigt som vi får en fin högerfot som kan slå inlägg för att skapa målchanser, säger han.

Stefan Karlsson är Östers femte nyförvärv och ses som en ersättare till backen Simon Strand som nyligen såldes till danska Lyngby.

– En bra lösning för alla parter. Vi får in en bra peng i och med försäljningen och vi får samtidigt in en bra spelare. Vi är väldigt nöjda och glada för detta, säger klubbens sportchef Matias Concha utan att vilja gå in på vad Öster fick in på försäljningen av Simon Strand.

Sedan tidigare har Öster värvat mittfältaren Simon Helg från Åtvidaberg, Värnamoduon Liridon Silka (mittfältare) och Fredrik Lundgren (back) samt Hammarbys Oliver Silverholt, som både kan spela ytterback och central mittfältare.

Foto: Lars-Göran Rydqvist

På tisdagens presskonferens presenterades också att IST fortsätter som Östers huvudpartner fram till och med 2019. Vad avtalet betyder i pengar för Östers del är dock inget någon av parterna vill berätta.

– Jag tycker det är bra ledarskap i Öster nu och ekonomin börjar bli bra, säger Björn Sundeby, IST:s ägare och styrelseordförande.