I backspegeln: Människor, minnen och möten

Växjö Artikeln publicerades
Brottningens världsmästare Frank Andersson den där kvällen i dj-båset på diskoteket Zic Zac.
Brottningens världsmästare Frank Andersson den där kvällen i dj-båset på diskoteket Zic Zac.

Under 45 års fast tjänstgöring på denna tidning i sportjournalistikens tjänst kommer minnena då och då över mig. Mötena har varit många med allt från världsstjärnor till materialförvaltaren i den lilla fotbollsklubben.

En del sammanträffanden har skett privat och en del med anteckningsblocket i näven. I början var det enkelt och okomplicerat att träffa de stora.

Dagens mellanhänder, managers, rådgivare och allt vad de kallar sig, fanns inte som filter.

Jag plockade slumpvis ut ett knippe olika sporter och droppade namn som gjort intryck vid våra möten.

Håll till godo:

Alpint: En fåordig Ingemar Stenmark, lera från topp till tå, på motocrossbanan i Vissefjärda. Alpina landslaget  hade gjort en avstickare från sommarlägret på Öland.

Ingemar Stenmark som lerig motocrossförare den där kvällen i Vissefjärda.
Ingemar Stenmark som lerig motocrossförare den där kvällen i Vissefjärda.

Bandy: Curt Einarsson från Lerike fällde som förbundskapten den ryska björnen. Curt och hans söner är bandy för mig.

Basket: New York Knicks mot Chicago Bulls i Madison Square Garden, New York, 1989 gav mig en ny dimension på sporten.

Bordtennis: Alltid vänlige och snälle Jan-Ove Waldner ställde alltid upp.

Brottning: Världsmästaren Frank Andersson bodde tillfälligt hos Växjös krogkung Muhammed Alwali och det ryktades om övergång till BK Enig. Jag sökte svar hos Frank i dj-båset på diskoteket Zic Zac. Snart hade Frank dragit vidare.

Cykel: VM i Köpenhamn med Gemlas Gustav Larsson. Jag och fotografen Filip Sjöfors kunde andas ut först när vi i Köpenhamns utkanter hittat Gustav för det utlovade förhandsreportaget.

Fotboll: Mötet med flygande holländaren Johan Cruyff i FC Barcelona på flygplatsen i Öjaby 1976 var stort i karriärens början. Första intervjun med en 15-årig Thomas Ravelli kom till efter tips om att Thomas skulle vakta målet bland tre år äldre i den tidens prestigefyllda junior-DM.

Carolina Klüft strålar av glädje den där kvällen i Osaka, Japan.
Foto: Henrik Montgomery
Carolina Klüft strålar av glädje den där kvällen i Osaka, Japan.

Friidrott: En oförglömlig fika med tidernas störste Sergej Bubka på terrassen i Monte Carlo Country Club. Jelena Isinbayeva kom förbi och sa hej. Carolina Klüft gjorde mig tårögd på plats när hon vann sitt sista guld, VM i Osaka 2007.

Vijay Singh den där dagen på anrika Drottningholms golfklubb.
Foto: Sven Elofsson
Vijay Singh den där dagen på anrika Drottningholms golfklubb.

Golf: Intervju med världsstjärnan Vijay Singh samtidigt som denne tränade puttning på Drottningholm under Masters måste sett kul ut. Mannen från Fiji bodde i Emmaboda i slutet av 1980-talet.

Handboll: Magnus Wislander utsågs i Paris till århundradets spelare i världen. Det firade ”Slangen” med välgörenhetsgolf på Lidhem och efterföljande fest på Stadt i Växjö.

Innebandyns Pernilla Gunnskog med ädel medalj.
Innebandyns Pernilla Gunnskog med ädel medalj.

Innebandy: Niklas Jihde och Pernilla Gunnskog var bäst. Kollegorna på sporten brukar påminna mig om min ålder när de drar upp det faktum att jag skrev om första innebandymatchen i Småland.

Ishockey: Hemma-hos med Smålandshockeyns fader Gunnar Forsberg var kult och kunde slutat med hur många rubriker som helst.

Motor: Gamla kompisen och Formel 1-föraren Stefan ”Lill-Lövis ” Johansson. Varför glöms han ofta bort när det tjatas om 1956-generationen?

Orientering: Vår ol-skribent Magnus Grahn lämnade oss alldeles för tidigt. Ibland kan jag tänka på söndagskvällarnas samtal med Magnus innan sportsidorna skulle skickas för tryck.

Simning: Vandring utmed Göteborgs-avenyn med dubble olympiske mästaren Gunnar Larsson under inomhus-VM i Scandinavium. Gunnar, expertkommentator i radion, sa att han inte var speciellt intresserad av simning längre. Överraskande.

Skidor: Som väldigt ung blev jag utsänd för att träffa självaste Sixten Jernberg som marknadsförde skidor i en av Växjös sportaffärer. Det här var en tid när textreklam var strängt förbjudet. Jag fick order kring att varken nämna affärens namn eller skidmärket.

Skytte: En annan olympisk guldmedaljör, pistolens Ragnar Skanåker, kom personligen för att lämna sina memoarer. Det kändes hedrande.

Tennis: Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg får ursäkta. Att växla några meningar med Rod Laver, äkta Grand Slam-vinnare 1962 och 1969, i samband med ett reklamevent i Melbourne 2006 var stort. Mäktigaste sportagenten någonsin, Mark McCormack, höll föredrag för näringslivet i Båstad. När jag skulle fotografera McCormack började legendaren istället att ”plåta” mig. ”Jag dokumenterar människor jag möter”, förklarade han.

Nostalgi

I backspegeln med Sven Elofsson

Smålandspostens sportreporter Sven Elofsson skriver om gamla minnen från åren.

Visa mer...