J-Södra skickade HBK och AFC till superettan

Hoppet är ute för både Halmstads BK och AFC Eskilstuna.
Jönköpings Södra lämnar kvalplatsen i och med 2–0 mot Kalmar FF – och skickar dessutom bottenlagen ut ur allsvenskan.
– En väl genomförd match, sade J-Södratränaren Jimmy Thelin till C More.
Fotboll • Publicerad 23 oktober 2017

Halmstad gör sin 54:e säsong i högsta serien, Eskilstuna sin första. Efter att de två nykomlingarna harvat i botten hela säsongen är det nu superettan nästa som gäller för både HBK och AFC.

Anrika Halmstad – som tog sitt senaste SM-guld 2000 – fortsätter därmed att åka jojo i seriesystemet. För tredje gången på 2010-talet tvingas klubben lämna allsvenskan.

Bottenlagens öde beseglades på Stadsparksvallen i Jönköping, där hemmalaget kopplade greppet i 19:e minuten. Tommy Thelins inspel studsade upp på KFF-backen Mikael Dyrestams hand och domaren Magnus Lindgren pekade på straffpunkten. Därifrån var Tommy Thelin säker och prickade in 1–0 tätt intill stolpen.

J-Södra hade en liten svacka efter målet, men spelade upp sig igen i andra halvlek. Då kom till slut också 2–0 i 87:e minuten – även det målet på straff. Eftersom Thelin var utbytt gick förtroendet till Dzenis Kozica, som gjorde mål för fjärde hemmamatchen i rad.

– Vårt spel ser bra ut, vi får till ett bra djupledsspel här på hemmaplan. En väl genomförd match av våra spelare, mycket bra, sade Jimmy Thelin till C More.

Tack vare segern lämnar J-Södra kvalplatsen inför de två sista omgångarna. I stället är Gif Sundsvall, på samma poäng men med sämre målskillnad, på kvalplats.

Kalmar FF hade säkrat det allsvenska kontraktet om laget tagit poäng i Jönköping, men får nu leva i ovisshet ett tag till. Med fyra poäng ner till både J-Södra och Sundsvall är dock KFF:s chanser att undvika kval relativt stora.

– Egentligen skulle vi ha varit lite hetare än vi var i dag, sade Viktor Elm till C More och efterlyste bättring i de två sista matcherna.