Jabu, Bild och Ludde lämnar Öster

Sport Artikeln publicerades

Jabu Mahlangu lämnar Öster. Sydafrikanen ingår inte i Peter Kuno Johanssons lagbygge inför nästa säsong. Samtidigt slutar den tidigare lagkaptenen Fredrik Bild.

På måndag,den 15 november, tar Peter Kuno Johansson formellt över uppdraget som Östers nya sportchef. När Smålandsposten når honom under onsdagen är han fortfarande tränare i damallsvenska Linköping och på plats i Tjeckien för Champions League-match. Men arbetet med att forma Öster inför nästa säsong i superettan har redan påbörjats. Första beskedet är att sydafrikanen Jabu Mahlangu lämnar laget.
– Vi vill ha in en annan spelartyp. Han har gjort jättebra i från sig och vi är nöjda med tiden som varit, men vi föredrar att kunna lägga pengar på annat, säger Peter Kuno Johansson.

Jabu Mahlanguavslutar därmed sin andra sejour i Växjöklubben. Den tidigare VM-spelaren kom 2008 när Öster spelade i division 1 södra. Han gjorde stort avtryck och värvades inför återkomsten till superettan. I år har han bjudit på lysande matcher, men även en del betydligt sämre. Han hamnade också i konflikt med Ludwig Ernstsson när han inte ville spela som yttermittfältare.
– En spelare som vi tar måste ha samma önskemål att spela på positionen där vi har önskemål. Det var en kontrovers med Ludde när han inte ville spela på kanten, men sen har han spelat på kanten och gjort det bra, säger Peter Kuno Johansson.
Ytterligare en spelare som inte finns med i nästa års Öster är den tidigare lagkaptenen Fredrik Bild. Han debuterade i den rödblå tröjan 1993. 17 år senare lägger han skorna på hyllan. Den närmaste tiden ligger fokus på familjen, lärarjobb och husbygge.
– Jag har känt mer successivt under säsongen att det får räcka nu, säger 36-åringen som dock inte utesluter en återkomst till fotbollen.
– Jag får ta det lugnt ett tag framöver, men det är möjligt att jag kommer att dyka upp i någon förening när gräset blir grönt. Det blir ingen försäsong i alla fall. I framtiden är det möjligt att jag tar något tränaruppdrag, men inte det närmaste halvåret.

Fredrik Bildhar varit Öster trogen i hela karriären, med ett par års utflykt till allsvenskan med IFK Norrköping. Hasse Backe var hans första tränare i Öster. Sedan dess har det blivit en spelartrupp med nya tränare.
– Öster måste få kontinuitet. Vi måste ha en sportchef och det är bra att den rollen tillsätts. Jag har hållit på i 17 år och haft 18 tränare. Det måste vara någon sorts rekord.
Kontinuitet är även något som Peter Kuno Johansson nämnt som allra viktigast i jakten på den nya tränaren. Tre namn är aktuella. Två okända och årets räddare Hans Gren som också har anbud från fler klubbar. Senast är det Brage som hört sig för om tränarens tjänster.
– De två veckorna som kommer ska förmodligen räta ut rätt mycket, säger Peter Kuno Johansson.

Den nya sportchefenhoppas ha truppen spikad i januari. Spelare får inte komma in strax före avspark nästa säsong.
– Nej, det vill jag inte ha. Och framför allt vill jag ha tränade spelare, säger Kuno som också väljer att satsa på en mindre trupp. Målet är 18–19 spelare.
– Det är att ljuga för spelare som är med i a-truppen och inte ens gör ett inhopp på ett helt år i superettan. För mig känns det jättelustigt.

Under onsdagenblev det också klart att Ludwig Ernstsson lämnar klubben. Parterna har gjort en ekonomisk uppgörelse som innebär att den tidigare tränaren inte finns med på lönelistan nästa säsong.
– Från början kom det som en komet från klar himmel. Det kändes väldigt överraskande, men så är det i den här branschen. Det har varit lite tufft. Jag har haft lite svårt med motivationen, men nu är det bättre. Vi skiljs som vänner, säger Ludwig Ernstsson som kommer att ta en paus från fotbollen. Precis som Fredrik Bild tipsar han också Öster om att bygga på sikt framöver.
– Det bästa rådet jag kan ge till dem är kontinuitet och tålamod. Utan det funkar egentligen inget alls. Det är det orden de får av mig på vägen. Det är otroligt jobbigt att börja om, börja om och börja om. Du kommer liksom ingenstans då.