Konstnären som är fri att måla

Sport Artikeln publicerades

Hela 16 insläppta puckar på de två inledande matcherna.
Och nu väntar – för andra gången på fyra dagar – ett nytt Kronobergsderby i Sunnerbohov.

– Det är bara att gå ut och köra, säger Trojaforwarden Mattias Persson.
Matchen är speciell för den 25-årige skåningen.
Det är hans första möte med Tingsryd som Trojaspelare.
Det är hans första möte med Tingsryd sedan han spelade i Panterns tröja 2006.
Och framför allt: det är hans första match då han som före detta Tingsrydsfavorit spelar inför en publik som till betydande del kommer att bestå av Taifare.
– Jag hade två bra år i Tingsryd, absolut. Efter första året kunde jag gått vidare till allsvenskan, men jag stannade ett år till, tack vare den goda stämningen i truppen. Efter år 2 meddelade jag direkt att jag kommer att gå vidare till en allsvensk klubb. Jag valde Troja, framför allt eftersom tränaren Martin Karlsson sagt att han väldigt gärna ville ha mig, berättar Persson.
Alla som sett Mattias Persson spela hockey vet att han är en lirare som tydligt visar sin kärlek till sporten. Han är en puckhållare av klass, en konstnär med pucken och en spelare som drivs av att göra det oväntade.
Har du en fri forwardsroll?
– Nej, jag tar mig friheter själv. Min spelstil går till viss del ut på att bryta mönstret och hittills har tränaren inte sagt åt mig att spela på ett annorlunda sätt. Tidigare dribblade jag nog ganska mycket för dribblandets skull. Nu försöker jag gå mer på mål. Jag står heller inte och fiskar vid blålinjen, utan har förbättrat det defensiva spelet mycket.
Mattias Persson är också en spelare som förväntas leda sitt lag. Tillsammans med Sami Sandell och Daniel Håkansson ingår Persson i den trio som ställs mot motståndarnas starkaste kort. Men nu är Håkansson fingerskadad och nya skador gör att Trojaformationerna ständigt får ritas om.
– Det har blivit lite ryckigt i laget och de två inledande resultaten är självklart inte bra. Det är nu vi måste plocka fram det vi lärde oss i fjol när det gick dåligt och vi sedan reste oss. Det gäller att vi inte går ner oss utan hela tiden peppar varandra. Vi vet att vi är ett bra hockeylag, säger Mattias Persson.

På andra sidanisen kommer bland annat Tomas Lundström och Christoffer Björklund att stå. Två spelare som känner Mattias Persson väl från de gemensamma tiden i Tingsryd. Lundström tycks vara i sitt livs form och gjorde skäl för smeknamnet Loket då han i lördags starkt bidrog till 6–3-triumfen hemma mot Västerås.
Christoffer Björklund är allsvensk rookie och är en av de Taifbackar som ska stoppa Persson & Co i kväll.
– Det blir alltid heta matcher när man spelar mot Troja. Mattias Persson är en väldigt duktig spelare, men vi tänker åka till Ljungby och ta tre poäng. Mot Västerås fick vi äntligen igång vårt målskytte och fick tillbaka glädjen i båset. Det kommer att gynna oss mot Troja, säger Christoffer Björklund.