Krönikan: Vart är Öster på väg?

Sport Artikeln publicerades

Jag hade hunnit halvvägs ned för Kaptensgatan på min korta färd mot Myran och måstematchen Öster-Degerfors.
Då uppenbarade sig en fet svart katt på trottoaren. Den inledde genast en promenad tvärs över gatan. En promenad så värdig och långsam att jag tvingades bromsa kraftigt.

Katten verkade njuta av situationen och eftersom jag är en skrockfull person hade Östers chanser att slippa negativt kval redan där och då minskat rejält.
Sedan hann matchen knappt börja förrän en råkall dimma rullade in över Myresjöhus Arena.
Eftersom jag är en skrockfull person hade Östers chanser att slippa negativt kval redan där och då minskat rejält.
Dimman var nämligen lika ödesmättad som den jag huttrade i hösten 1988 när Öster mötte Örgryte i sista allsvenska omgången - och trillade ur högsta serien.

Under pauvsilankom Östers statistiske guru Lars Mörstam, som alltid, in i pressrummet med första halvlekens händelser satta på pränt.
Öster hade vunnit statistiken över avslut med förkrossande 11-3.
Men på den viktigaste raden, den över gjorda mål, stod det: 0–0.
Eftersom jag är en skrockfull person hade Östers chanser att slippa negativt kval redan där och då minskat ytterligare.
Lag som missar så många målchanser brukar nämligen obönhörligen straffas genom att motståndarna sticker upp och visar hur det ska gå till.

Känslan attÖster inte skulle klara av att göra sitt i den sista omgången av årets superetta kom förresten smygande redan förra veckan.
Och precis så blev det.
Varken Gais eller Ängelholm klarade av att vinna sina matcher i går. Dom kryssade.
Om Öster besegrat Degerfors hade Växjölaget alltså inte behövt kastas in i det lotteri som också brukar kallas kval.
Senast Öster vände ett underläge till seger var i september 2012. Första målet i går blev med andra ord helt avgörande.
Alltför många gånger den här tunga säsongen har Öster släppt in mål på fasta situationer. Och efter en timmes spel fick Degerfors hörna. Eric Jernberglyfte in den framför mål. Ingen av Öster spelare upptäckte att gästernas mittback Marcus De Bruinlöpte in mot första stolpen. Hans nick betydde 0–1.
Eftersom jag alltså är en skrockfull person oroar jag mig för Östers chanser i det stundande kvalet när tränaren Roberth Björknesjösäger så här om kvalmotståndaren IK Frej Täby: ”Dom är starka på fasta situationer?”

Alla förstår attnästa veckas två kvalmatcher (borta på torsdag och hemma mot på söndag) får avgörande konsekvenser för Östers IF.
Fotograf Lena Gunnarssonsbild, på vilken Patrik Bojent går åt ett håll och ordföranden Sven Johannessonår ett annat, är talande.
Vilken väg tar Öster nu?
Den rakt ner i det okända. Till division 1.
Eller den till det välbekanta. Till superettan.
Laget som över två matcher måste besegras för att Öster ska undvika det okända är okända IK Frej Täby.
I Växjö förknippas Frej med pingis, men på konstgräset i Stockholms norra utkanter förknippas Frej med fotboll.
Bartosz Grzelaksgulsvarta succélaget från division 1 norra är obesegrat i sju raka matcher. Liberianen Sam Johnsonöser in mål och Joel Riddez(tidigare i Djurgården), Christophe Lallet(tidigare i Hammarby) samt Richard Spong(tidigare Gais) bidrar med värdefull rutin.

Kan samma Österspelaresom efter sjätte raka segerlösa matchen deppade på Myrans blöta gräsmatta resa sig tillräckligt snabbt för att klara av det garanterat ångestladdade kvalet?
Ingen kan svara på den frågan.
Talar för Öster gör det faktum att Växjö-laget vann med hela 5–0 senast man ställdes mot Frej Täby. Det var i svenska cupens gruppspel våren 2013.
Å andra sidan har tre av fyra målskyttar lämnat Öster sedan dess. Kvar av målgörarna i den 5–0-matchen är bara Freddy Söderberg, som oväntat byttes ut efter 65 minuter i går - när Öster skulle börja jaga ett 1–1-mål...
Talar för Öster gör det faktum att division 1-lag sällan går segrande ur kvalet till superettan. Senast det hände var 2009.
Å andra sidan kanske Frej Täby går miste om hemmaplansfördelen på torsdag eftersom elljuset på Vikingavallen är dåligt.
Men sanningen är att även det mest kraftfulla elljus har svårt att skringra höstens kompakta Öster-mörker.