OS-guld till Lag Hasselborg: "En otrolig resa"

Curling Artikeln publicerades
Glädje när Sveriges Agnes Knochenhauer, Anna Hasselborg, Sofia Mabergs och Sara McManus vinner curlingfinalen mellan Sverige och Sydkorea på Gangneung Curling Centre under vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Glädje när Sveriges Agnes Knochenhauer, Anna Hasselborg, Sofia Mabergs och Sara McManus vinner curlingfinalen mellan Sverige och Sydkorea på Gangneung Curling Centre under vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea.

Lag Anna Hasselborg var starkare än ”Garlic girls” och fixade svensk guldyra i OS.

Efter herrarnas bittra förlust i går slog damerna till och besegrade favoriten och hemmanationen Sydkorea med 8–3.

– Jag tycker att vi är bäst på så många plan, vi har hela paketet, säger Sara McManus efter segern.

Målet är nått, men skippern Anna Hasselborg ser det inte som slutet på resan, säger hon på en presskonferens efter segern.

– Det är bara början. Jag är väldigt glad över att jag får göra det här med det här laget. De gör det lätt för mig som skipper.

Hasselborgs lag med viceskippern Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs och reserven Jennie Wåhlin illustrerade ett svenskt OS där det varit damerna först.

Det sjunde svenska guldet blev det femte som togs av blågula supertjejer och de har totalt plockat nio av de 13 medaljer som Sverige hittills tagit. Sju guld är också en tangering av rekordspelen, på vinternivå, i Turin 2006.

Lag Anna Hasselborg är kompisgänget som träffats genom curlingen och efter OS i Sotji – där Knochenhauer var reserv i Margaretha Sigfridssons silverlag – bestämde sig för att köra en egen satsning.

– Det är helt fantastiskt. Jag kan inte riktigt ta in det. Det känns fantastiskt i dag men det här kan vi leva på resten av våra liv, säger Agnes Knochenauer till Kanal 5.

Anna Hasselborg förklarar framgångarna med att det finns en tradition av bra svenska curlare.

– Vi har en i vårt lag och hon har gett oss mycket erfarenhet. Vi har även sett Anette Norberg spela bra i OS och vi har analyserat det innan vi kom hit. Vi vet vad som krävs för att vinna guld, säger Hasselborg.

Målet var att bli bäst i världen – något de nu lyckats med i rekordfart, det här är fjärde säsongen tillsammans.

Laget gick till EM-final både 2016 och 2017 men förlorade. Nu blev det tredje gången gillt i en mästerskapsfinal.

Det är det tredje svenska OS-guldet i curling genom tiderna efter lag Anette Norbergs segrar i Turin 2006 och Vancouver 2010.

Svenskorna spelade iskallt och precist mot det sydkoreanska ”Garlic girls” som fått sitt smeknamn eftersom de kommer från en region i Sydkorea där vitlöksodling är specialiteten.

Samtliga i laget bär familjenamnet Kim och var finalfavorit efter en framgångsrik grundserie.

Grundseriesegern gav hemmanationen fördelen av sista stenen, hammaren, i första omgången av finalen och plockade där en etta.

Men svenskorna spelade på högsta nivå, väntade på sina chanser och tog en tvåa i tredje omgången och stal sedan en poäng i både fjärde och femte omgången.

Sydkorea reducerade i sjätte omgången, men svenskorna tog en trea i den sjunde, gick upp i 7–2-ledning och där och då var det stenklart.

När Anna Hasselborg slog in en etta i nionde omgången, fram till 8–3, gav sydkoreanskorna upp.

– Det var sjukt mycket nerver där ute. Men vi bara njöt av det, säger Hasselborg.

Hemmapubliken i ett så gott som fullsatt Gangneung curlingcenter hade stora förhoppningar och jublade varje gång hemmafavoriterna stötte bort en svensk sten.

I slutändan var det dock fåtalet i blått och gult på läktaren, däribland kungen, som fick fira.

Guldlaget: Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs och Jennie Wåhlin med sina medaljer.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Guldlaget: Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs och Jennie Wåhlin med sina medaljer.

Fakta

Sveriges OS-medaljer i Pyeongchang

Guld

Charlotte Kalla, skidor, skiathlon, 7,5+7,5 km

Kallas ryck i backen på Alpensias skidstadion är redan en svensk idrottsklassiker. Ingen hängde med, inte ens norskan Marit Bjørgen som fick nöja sig med silver. Senare på kvällen fick Kalla medaljen av IOK-chefen Thomas Bach. OS första guld gick till Sverige, Norrbotten och Tärendö.

Stina Nilsson, skidor, sprint (k)

Nilsson gjorde som Kalla – stack ifrån värsta norska konkurrenten när det skulle avgöras. Och Maiken Caspersen Falla var lika chanslös som Bjørgen varit några dagar tidigare. För Nilsson var det en skön revansch för fallet i VM-semifinalen förra året. Sveriges andra guld i Pyeongchang var också Nilssons första individuella mästerskapstitel. Inte konstigt att tårarna kom efteråt.

Hanna Öberg, skidskytte, distans, 15 km

En av skidskyttehistoriens största mästerskapsskrällar. Öberg tog visserligen dubbla JVM-guld 2016 och hon hade visserligen imponerat i sina två första OS-lopp i Pyeongchang. Men få trodde att hon redan nu – 22 år ung – kunde vara bäst i världen.

Frida Hansdotter, alpint, slalom

Hon har kallats för "den eviga tvåan". Glöm det. Nu är Hansdotter nummer ett. Hansdotter låg tvåa bakom schweiziskan Wendy Holdener efter första åket, men ett högklassigt andra åk tog henne upp i topp. Storfavoriten Shiffrin kräktes före start och slutade fyra.

André Myhrer, alpint, slalom

I sitt fjärde OS fick André Myhrer, 35, sitt efterlängtade guld. Storfavoriten Marcel Hirscher körde ur i första åket medan svensken låg tvåa. När han kom ner i mål efter det andra åket låg Myhrer etta och kunde från målfållan se hur Henrik Kristoffersen föll och guldet var svenskt.

Skidskytte, herrar, stafett

Skidskyttarnas fantastiska OS kunde inte fått ett bättre slut. Peppe Femling, Jesper Nelin och Sebastian Samuelsson såg till att Sverige hade ett guldläge inför slutsträckan. Det förvaltade Fredrik Lindström på bästa sätt. Lindström hängde av Norges Emil Hegle Svendsen på sista skyttet. Sveriges sjätte guld i Peyongchang var också ett av de mest överraskande.

Curling, damer

Efter Lag Edins finalförlust blev det ändå ett svenskt curlingguld till slut. Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer och Sofia Mabergs utklassade hemmanationen Sydkorea med 8–3 i finalen. Svenskorna spelade utan nerver och efter en enpoängare i nionde omgången gav sydkoreanskorna upp.

Silver

Sebastian Samuelsson, skidskytte, jaktstart

Samuelsson hade tidigare varit som bäst 13:e i världscupen. I sin andra OS-start gjorde han sitt livs lopp och plockade tolv placeringar i jaktstarten. Bara franske superstjärnan Martin Fourcade kunde hålla den 20-årige svensken bakom sig.

Charlotte Kalla, skidor, 10 km (f)

Det var Kalla mot norskorna igen. Men på favoritdistansen där hon tidigare vunnit både OS- och VM-guld kunde hon inte matcha Ragnhild Haga. Norskan var urstark sista kilometerna och vann med drygt 21 sekunders marginal. Men Kalla tog silvret före Marit Bjørgen och Krista Pärmäkoski.

Skidor, stafett, damer

Det blev inte tredje raka OS-guldet i stafett för det svenska damlaget. Anna Haag tappade på första sträckan, men Charlotte Kalla tog upp Sverige till täten och Ebba Andersson skickade ut Stina Nilsson i knapp ledning före Marit Bjørgen på sista sträckan. Men norskan var obeveklig på upploppet och knäckte den svenska sprintspecialisten.

Skidor, sprintstafett, damer

Det målades upp som giganternas kamp. En duell mellan Sverige och Norge. I stället skrällde USA och tog guldet sedan Jessica Diggins överraskande spurtat ned Stina Nilsson. Norge slutade trea.

Skidskytte, stafett, damer

Efter felfritt skytte förde Hanna Öberg upp Sverige på medaljplats på sistasträckan. Under spurtvarvet tog hon sig förbi Frankrike och gick i mål som tvåa, tio sekunder efter Vitryssland. Linn Persson, Mona Brorsson och Anna Magnusson körde de tre första sträckorna.

Curling, herrar

Bronset från Sotji skulle bli till guld i Pyeongchang. Men Niklas Edins lag fick nöja sig med ett silver. Det var en besvikelse, speciellt eftersom värsta rivalen Kanada åkte ut i semifinalen. Finalen mot USA var helt jämn fram till den åttonde ronden. Då avgjorde amerikanerna med en fempoängare.

Visa mer...

Fakta

Svenska OS-medaljer i curling

Pyeongchang 2018:

Guld: Damer (Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs, Jennie Wåhlin)

Silver: Herrar (Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren och Henrik Leek)

Sotji 2014:

Silver: Damer (Margaretha Sigfridsson, Maria Prytz, Christina Bertrup, Maria Wennerström, Agnes Knochenhauer)

Brons: Herrar (Niklas Edin, Sebastian Kraup, Fredrik Lindberg, Viktor Kjäll

Oskar Eriksson)

Vancouver 2010:

Guld: Damer (Anette Norberg, Eva Lund, Cathrine Lindahl, Anna Le Moine, Kajsa Bergström)

Turin 2006:

Guld: Damer (Anette Norberg, Eva Lund, Cathrine Lindahl, Anna Svärd, Ulrika Bergman)

Nagano 1998:

Brons: Damer (Elisabet Gustafson, Katarina Nyberg, Louise Marmont, Elisabeth Persson, Margaretha Lindahl)

Chamonix 1924:

Silver: Herrar (Johan Petter Åhlén, Carl August Kronlund, Ture Ödlund, Carl Wilhelm Petersén, Carl-Axel Pettersson, Erik Severin, Karl-Erik Wahlberg, Victor Wetterström)

Fotnot: De svenska damerna tog även silver i Calgary 1988, men då var curling bara en uppvisningssport, ingen officiell tävling

Visa mer...