Lakers derbyvann igen

Växjö Lakers vann även säsongens andra derby mot Troja. Den heta matchen i Växjö ishall slutade 3-1.

Sport

Första perioden
Elva tvåminutare och en tiominutare. Alltså totalt 32 minuter som suttits av i båset av framför allt Trojaspelare.
Siffror som skvallrar om ett minst sagt känsloladdat och hett derby så här långt.
Ännu inga mål och det kan Troja tacka ett aggressivt försvarsspel i allmänhet och en fantastisk Christoffer Bengtsberg i synnerhet för.
Växjö Lakers har långa stunder varit helt bosatta i Trojas zon och superlägena har avlöst varandra. Närmast mål har Tom Linder (stolpe), Erik Lindhagen (öppet mål men lyftning över) och Christoffer Persson (stenhårt överraskande skott) varit. Trojas bästa chans hade Mattias Persson som gled in mellan tekningscirklarna och direktsköt. Dock ett lätt byte för Viktor Fasth i Lakerskassen.
Just nu lär det vara nöjdare miner i Trojas omklädningsrum över resultatet än det är hos Lakers.
Skott: 15–9.

Andra perioden
Fortsatt kamp, fortsatt heta känslor men ändå en annan matchbild än under den första perioden. Troja har – bortsett från de sista fem minuterna – spelat tajtare, smartare och bättre än under inledningen.
Därför var det fullt logiskt att Troja gjorde matchens första mål. Det kom efter 9.28 i powerplay. Jonatan Bremer sköt hårt och framför mål touchade pucken benet på Joakim Nettelbladt och gick in bakom Fasth.
Så långt hade Troja tagit över det mesta av kommandot i matchen.
Men Växjö Lakers – som dittills mest svarat för ett gäng felpassningar – kom tillbaka. Matchens rappaste och smartaste pass, signerat Björn Karlsson, nådde en hel fri Daniel Åhsberg som lirkade in 1–1 bakom Bengtsberg. Tid: 12.59.
Om en Lakersledning känts fullt rättvis efter den första perioden lutade det snarare över åt Trojas fördel i den andra. Men precis som i första trotsade verkligheten logiken.
Lakers lille artist Steve Saviano lurade tre Trojaspelare plus målvakt då han i powerplay gjorde en lika fräck som oväntad soloaktion och vickade in 2–1.
Mycket hjärta, mycket kamp och bra tryck på läktarna.
Det här kan sluta hur som helst.
Skott: 7–10.

Tredje perioden
En period och match efter vilken vi åter kan konstatera detta: ett införande av målkameror i allsvenskan är efterlängtat.
Efter ungefär fyra minuters spel kom Trojas Mattias Åkesson i en kontring. Han sköt ett hårt skott som Viktor Fasth inte helt kunde hålla. Pucken gled sakta men säkert. Det såg ut som om den var över mållinjen innan den rensades ut. Hockeyallsvenskan har visserligen fattat beslut om att tillåta tekniska hjälpmedel, men i matcher som denna – då varken tv-sändning eller jumbotron existerar – står domarna helt utlämnade åt enbart egna ögon.
Ingen av domarna var i direkt närhet av situationen och därför blev det varken mål eller granskning.
Målet hade – om det godkänts – betytt 3–2, en i så fall viktig reducering för Troja i det läget.
Nu stod sig 3–1 till Växjö Lakers, men om uttrycken förlora värdigt eller förlora med flaggan i topp någonsin får användas är det efter en sån här match.
Tredje perioden blev till en början som de två andra: offensivt spel inspirerat av kämpatakter.
Efter att David Lundbohm efter 3.27 direkt efter tekning dragit in 3–1 inriktade sig hemmalaget mest åt att hålla rent i egen zon. Något man lyckades väldigt bra med. Trojaattackerna var många, men målchanserna reducerades rejält genom det uppoffrande försvarsspelet.
Sammanfattningsvis ett bra derby, inte alls som det förra och ganska avslagna mötet i Sunnerbohov.
Skott: 7–7.

Inför matchen
Ismaskinen i Växjö ishall gick sönder under eftermiddagen.
– Den bakre drivaxeln gick av. Därför får vi hämta en ismaskin från Rydaholm. Den är på väg nu, sa Göran Krantz, vaktmästare på Värendsvallsområdet, vid 16.20-tiden.
Det finns ingen risk att matchtiden skjuts upp?
– Nej, det gör det inte.

När det gällersjälva matchen har Växjö Lakerstränaren Janne Karlsson stor respekt för besökarna från väst.
– Ni ska veta att Troja i princip har samma lag som förra året och kapacitet för att ligga betydligt högre upp i tabellen. Jag har sagt det förr och säger det igen: vi får verkligen se upp med Troja, inte minst efter segern mot Bofors i söndags som säkert har gett laget blodad tand på fler vinster. Vi måste se upp med deras snabba spelvändningar och inte dra på oss onödiga utvisningar, säger Karlsson till klubbens webbsajt.
Trojas sportchef Jerry Andersson hoppas att Troja kan vinna spelet framför båda målen.
– Det som sker i ingenmansland är egentligen inte så viktigt. Men det lag som är bäst framför kassarna vinner nästan alltid matchen.

När lagen möttesi Sunnerbohov den 16 oktober vann Växjö Lakers mycket enkelt efter slutsiffrorna 4–1. Sällan har Troja synts skapa så lite heta målchanser som under den matchen.
– Under matchens andra halva var spelet så dåligt att du inte skulle kunnat hitta lägstanivån med ett ekolod, säger Jerry Andersson.
Har ni analyserat varför ni ibland "faller ihop" som lag?
– Ja, det känns som om vi har betat av det och jobbat oss förbi det. Det handlar om att inte ge upp men också om varför man ibland gör det. Låt säga att du har en gräsmatta på 1500 kvadrat som är fylld av löv. När du räfsat ett tag och ser hur grön mattan blir får du ny energi och tycker att det är riktigt kul. Men kommer det sen en tokig granne och häller ut alla löven igen är det lätt att man ger upp.
Janne Karlsson talar å sin sida om en hård och noggrann arbetsinsats.
– Det gäller att vi gör vårt jobb hela vägen och håller oss till vår matchplan. Vi får inte slarva och ta genvägar i arbetet på isen om det ska bli några poäng. Lyckas vi med detta så måste gästerna göra en mycket bra match för att besegra oss. Visst kommer det att bli stentufft, men vi ska ge allt för seger.