Annons

Lakers nollat hemma i Smålandsderbyt

Växjö Lakers ineffektivitet i SHL består. I smålandsderbyt mot HV71 åkte Lakers på en rejäl propp. 0–4 (0–1, 0–2, 0–1) slutade matchen inför 5548 åskådare i Vida Arena.
VÄXJÖ • Publicerad 18 oktober 2018
Niclas Burström och Viktor Andrén deppar medan HV-spelarna är desto muntrare.
Niclas Burström och Viktor Andrén deppar medan HV-spelarna är desto muntrare.Foto: Filip Sjöfors

Under spelarpresentationen inför första nedsläpp var det en speciell spelare som drog ner en extra hög applådåska från hemmafansen. Nummer 19, Tuomas Kiiskinen, gjorde säsongsdebut efter skada.

Redan efter 14 sekunder höll den giftige finländaren på att göra mål när han fick pucken till höger om HV-målvakten Jonas Gunnarsson och avslutade tätt utanför stolpen.

Annons

I stället var det gästande HV71 som gjorde matchens första mål efter 3.05. Robin Figren tog hand om en skottretur till vänster om Lakersmålet och ur dålig vinkel vallade han pucken via målvakten Viktor Andrén och in i mål.

Lakers, som brottats med målskytteproblem i serieupptakten, tryckte på framåt för kvittering, men lyckades inte spela sig fram till några riktigt bra lägen.

Kiiskinen, som sköt SM-guldet till Lakers 2015, såg riktigt spelsugen ut och tog plats till vänster i en kedja med Roman Horák och Austin Ortega. Han fick även förtroendet i den ena powerplayuppställningen.

I första perioden fick Lakers spela fem mot fyra i fyra minuter, men något mål blev det inte. Austin Ortega, Niclas Burström och Janne Pesonen hade varsin halvchans.

Tuomas Kiiskinen gjorde sin första match för säsongen i Lakers.
Tuomas Kiiskinen gjorde sin första match för säsongen i Lakers.Foto: Filip Sjöfors

Om det fanns vissa tendenser till anfallsvilja hos Lakers i den första perioden lyste den nästan totalt med sin frånvaro i den andra perioden. HV, däremot, var inte nöjt med 1-0 utan jagade på för utökad ledning.

Backen Martin Fehervary trampade fart från egen zon och nådde hela vägen fram till Växjömålet där han dock sköt utanför.

Efter drygt fem minuters spel av den andra perioden kom HV:s utökning. Mattias Tedenby fick pucken perfekt i skottsektorn och prickade in den klockrent upp i Viktor Andréns vänstra kryss.

Tedenbey var sedan ytterst nära att sätta 3–0 när han fick fritt utrymme framför Lakersmålet och på returen var Sebastian Wännström nära att sätta dit pucken.

Lakers fick åter chansen att spela fem mot fyra, men närmare än ett Niclas Burströms-skott över målet, kom aldrig Lakers som uppträdde extremt harmlöst i den andra perioden.

Simon Önerud utnyttjade en snabb HV-kontring till att göra 3–0. Ett resultat som HV hade med sig in i den sista periodpausen.

Annons

Tidigt i den tredje perioden fick först Erik Josefsson och sedan Martin Lundberg besöka utvisningsbåset, men Lakers stod upp bra i boxen och var ytterst nära att reducera til l1-2.

Brendan Shinnimin stod för en urstark prestation när han slet sig loss, lurade bort en HV-back och avslutade med ett backhandsskott som träffade stolpen.

Växjö Lakers gjorde visa rockader i kedjeformationerna i den tredje perioden och försökte nå i kapp.

Främst var det backarna som kom till avslut och bland annat prickade Peter Andersson stolpen.

Med 7.44 kvar av matchen plockade Lakers ut Viktor Andrén för en extra utespelare.

Hv var nära att hitta den tomma målburen, men Tuomas Kiiskinen hann tillbaka och agerade målvakt när han räddade en puck på mållinjen.

Men efter 53.45 satte Markus Ljungh 0–4 i den tomma kassen och där var Lakers definitivt ett slaget lag.

Matchen spelades sedan av utan större dramatik.

HV är därmed Smålandsbäst i hockey efter sin 13:e seger mot Växjö Lakers i SHL.

Lakers har å andra sidan vunnit totalt 20 matcher mot Smålandsrivalen.

Musikhjälpen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons