Lakers reste sig och avgjorde i slutminuten

Det blev en högdramatisk avslutning när Växjö Lakers besegrade HV71 i säsongens sista SHL-debyt. Med bara 22 sekunder kvar av tredje perioden sköt Andrew Calof det sista målet.
Jönköping (från Smålandspostens utsände) • Publicerad 1 februari 2018
Marc Zanetti och Brendan Shinnimin i en av många kampsituationer under Smålandsderbyt i Jönköping.Foto: Mikael Fritzon/TT

HV inledde i ett rasande tempo direkt från första nedsläpp och fick kommandot mot ett Växjö som mest fick inrikta sig på att försvara sig mot HV:s blixtrande attacker. Viktor Fasth fick direkt göra ejn rad fina ingripanden för att hålla kvar matchen i 0–0-läge.

Efter 10.41 höll det inte längre. Ett skott från Marc Zanetti styrdes in av Bill Sweatt fram till 1–0 och därefter hade HV ytterligare ett antal fina lägen att göra mål.

Lakers hade problem med att få igång sitt anfallsspel och när man väl var inne på besök i den offensiva zonen kunde man inte etablera något tryck mot Fredrik Pettersson-Wentzel i hemmakassen.

Trots ett fint målförsök av Elias Pettersson i sin högra favoritposition i powerplay gick spelarna ut i omklädningsrummet i 1–0-läge. Skotten 16–6 ger en hint om vilket lag det var som förde spelet så långt.

Den andra perioden var den första lik, fast tvärtom. Nu var det Växjö Lakers som dikterade villkoren därute. Det dröjde inte länge förrän Brendan Shinnimin kämpat in en puck fram till 1–1 där han slog in returen på sitt eget skott i mål.

Det blev starten på en mycket lång och bra stund av Lakerstryck mot HV-målet. Efter 6.23 vann Tuomas Kiiskinen pucken vid sargen. Erik Josefsson övertog den, tog ett skott, fick retur och placerade in 2–1 till Lakers.

Efter det var det nära 3–1, speciellt när Elias Pettersson kom fri men missade och skottstatistiken i den här perioden var förkrossande 14–3 i Lakersfavör.

Tredje perioden blev jämn, där HV jagade en kvittering i en jakt som länge såg ut att vara förgäves. Men med 2.16 kvar att spela sköt Lawrence Pilut ett skott från blålinjen som Victor Ejdsell styrde in i mål.

När många nog väntade på en förlängning svarade Oliver Bohm för ett fint arbete i egen zon, gav pucken till Robert Rosén som serverade Andrew Calof ett friläge. Lakers obestridde målkung gjorde inget misstag utan precisionssköt in segermålet. HV hann sedan inte skapa någon ytterligare målchans.