Lakers slog rekordet

Efter seger med 5–3 borta mot Mora i den sista omgången gick Växjö Lakers upp på 26 poäng – så många har ingen annan klubb i kvalseriens historia tagit tidigare.
– Det är fantastiskt att vi lyckas gå igenom obesegrade efter full tid, säger tränaren Janne Karlsson.
Sport • Publicerad 9 april 2011

Sedan trepoängssystemet infördes i kvalserien 2000 har aldrig något lag lyckats komma upp i 26 poäng – förrän i går i Mora. Bäst fram till Växjölagets bedrift har Timrå och Leksand (2002) samt MIF Redhawks (2004) varit med sina 25 poäng.

– Vi sade till varandra innan matchen att vi skulle ha det här rekordet som en morot, säger Janne Karlsson.

Matchen i Mattsson arena var spelmässigt ingen höjdare. Det blev lite grann av en walk in the park för Lakers. Visserligen kom Mora i kapp vid ett par tillfällen. Men över 60 minuter räckte de inte till. Dustin Johner prickade in ledningsmålet efter 14.52, ett mål som blev det enda de första 20 minuterna.

I den andra perioden kvitterade hemmalaget genom Henrik Eriksson, efter att Lakersspelaren Anders Eriksson, via Moraspelaren, prickat Karol Krizan i ryggen. Pucken studsade in i mål. Händelsen inträffade efter bara 59 sekunder.

Och så där fortsatte det. Lakers tog ledningen – Mora kvitterade. Inför den tredje ronden ledde Lakers med 3–2 efter ytterligare mål av Joakim Hillding och Gustav Hjalmarsson.

I slutperioden kvitterade givetvis Mora än en gång. Men efter att David Lundbohm äntligen fick göra mål i kvalserien kunde Lakers bäste spelare för kvällen Christian "Fimpen" Magnusson avgöra matchen genom ett väl förvaltat friläge. Då stod klockan på 16.49.

Nio minuter tidigare hade Krizan fått lämna målvaktssysslan efter att ha råkat ut för en sträckning. In kom debutanten Andreas Hörberg, 17 år.

– Jättekul för Andreas att hålla nollan, säger Janne Karlsson.

När Lakersspelarna efter kvalserieavslutningen nu får välbehövlig vila börjar en annan säsong för lagets sportchef Henrik Evertsson. Den löjliga.

Elva Lakersspelare står för närvarande utan kontrakt. Dessa är: Karol Krizan, Jeremias Augustin, Johan Jonsson, Björn Karlsson, Joakim Larsson, Nicklas Rahm, Dustin Johner, David Lundbohm, Christian Magnusson, Johan Markusson och Daniel Åhsberg.

– Jag vill inte säga vilka som inte kommer att få förlängt, det vill jag ta direkt med dem först. Det arbetet kommer jag att påbörja nästa vecka, säger sportchefen.

Hur många nyförvärv Henrik Evertsson är ute efter är därför lite oklart.

– En vanlig säsong handlar det om fem till åtta stycken. Nu kan det till och med bli fler eftersom vi behöver en större trupp i elitserien.

En som redan är klar för Lakers nästa säsong är amerikanen Steve Saviano (saknades i går), som hade rätt att lämna Växjöklubben om laget spelat kvar i allsvenskan. Men nu när klubben har gått upp i elitserien har han kontrakt ytterligare en säsong.

Även Christoffer Bengtsberg, som har varit utlånad till danska Rödovre under våren, har kontrakt över nästa säsong.

– Jag ska träffa Christoffer, sedan får vi se vad vi kommer fram till, säger Evertsson.