Lakers spelade för Öman och väckte gulddrömmen till liv

Sport Artikeln publicerades

Vi har sett det i ett par år nu.
När Växjö Lakers HC och Skellefteå AIK befinner sig i varsin ringhörna behöver ingen hockeyälskare bli besviken eller känna sig blåst på underhållningen.

Redan i våras var Växjöborna nära att få uppleva en drömfinal mellan dessa båda anfallsglada lag. Hoppet om att de båda ska braka ihop i en ett bäst av sju-slag kommer många kronobergare att bära med sig in i årets slutspel.
Det är det befriande attraktiva spelsättet som förenar de båda klubbarna. Det är förutsättningarna som skiljer dem åt.

Skellefteå AIKär den klassiska klubben med den gula ledartröjan som Hockeysverige avundsjukt beundrar tack vare dess röda fungerande tråd i den ungdoms- och juniorakademi som får fram elitspelare likt majs i en popcornmaskin.
Växjö Lakers är den nyrika framgångssagan som vissa fortfarande har svårt att acceptera på grund av påstådd kulturlöshet, plastigt amerikaniserad image och en juniorverksamhet som hittills mest orsakat negativa rubriker.

Oavsett förutsättningarnatalar allt för att Skellefteå och mycket för att Växjö Lakers även de kommande åren kommer att tillhöra maktfaktorerna i svensk ishockey. Skellefteå har sitt inarbetade system, sin sjö av talanger att ösa ur och massor av miljoner att bränna på nödvändiga spetsvärvningar.
Växjö har det gott ställt ekonomiskt och har blivit en populär bas för spelare från USA och Kanada. Förlängningarna med Cory Murphyoch Tuomas Kiiskinenoch det faktum att nyckelspelare som Robert Rosén, Liam Reddoxoch Cristopher Nihlstorpsitter på kontrakt minst en säsong till gör att sportchefen Henrik Evertssonhar en fin bas att bygga laget på.
Men den direkta anledningen till att Växjö Lakers över huvud taget existerar i sin nuvarande skepnad stavas Anders Öman. Det var han som drog igång satsningen när millenniet var ungt, han som kom tillbaka och räddade klubben från konkurs 2008 och han som med järnhand styrt skutan mot toppen av SHL.
Nu är en era över. Anders Öman slutar som koncern-vd för Växjö Lakers för att få samma titel i det nya bolaget Sport Utveckling, som ska investera i andra marknader än de rent sportsliga i syfte att stärka Växjö Lakers ställning och varumärke ytterligare.

I går avtackades Ömanmed blommor, kramar och stående ovationer före nedsläpp. Sedan gick hans spelare ut och tackade genom att bjuda på säsongens bästa framträdande mot den suveräne serieledaren från norr.
Tränaren Sam Hallamtalade med vördnad och stolthet om Öman på presskonferensen.
– Är det någon person som betytt mycket för Växjö Lakers är det Anders Öman, vars visioner, timmar och pengar gör att vi i dag kan spela i en sådan här arena inför sådana här fans. Vi adresserade det i laget inför matchen och sa att vi skulle gå ut och spela för Anders i dag, och det tyckte jag verkligen att vi gjorde, sa Hallam.

Gårdagen varen uppgörelse mellan de två lag som gått klart bäst i SHL den senaste tiden. Den här gången var Växjö med redan från första nedsläpp och Skellefteå var laget som bromsades i mittzon, som sattes under press och långa stunder under den första perioden hade enorma problem att åstadkomma kontrollerade anfall. Hemmaspelarna låg tätt inpå sina motståndare, spelade tajt men rörligt i mittzon och smart och företagsamt längs sargerna.
Det såg enkelt ut, men det svåra med hockey är just att spela enkelt. Den estetiskt tilltalande offensiven startade hos backarna, där all tidigare tvekan och ängslighet tycktes utraderad och ersatt av pondus och mod. Nu söktes snabba lösningar på djupet istället för att spela back-back. Matchen blev ett fint bevis på att lite snabbare uppspel är lika med mycket bättre anfallsspel.

Att se Robert Rosénlira tillsammans med Nick Johnsonoch den nu helt återställde Tuomas Kiiskinen bör rentav ha gett Växjöborna ett nytt guldhopp. Och bakom dem kan Peppe & Amerikanerna ( Patrik Lundh, Josh Hennessyoch Jeff Tambellini) fira stora triumfer om de får fortsätta att kampera ihop.

Skellefteå– vars flyg blev kraftigt försenat och inte slog i landningsbanan förrän strax efter 17.00 – fick ett högt berg att bestiga när målen, tre riktiga pärlor dessutom, trillade in bakom Erik Hanses i kassen.
Men lagets assisterande tränare Bert Robertssonvar nöjd med det mesta.
– Som helhet är vi nöjda med insatsen. Vi känner att vi är med och hugger och kan få med oss poäng och vi är två stolpskott från att jämna ut målstatistiken, sa Robertsson.