Lakers styrelse vill inte se damlaget kvala

Sport Artikeln publicerades

Växjö Lakers styrelse har beslutat att inte låta damlaget delta i kvalspelet till riksserien.
Lakers Ladies tränare, Pär Engstrand, har en helt annan uppfattning:
– Vi kommer att spela kvalspel oavsett vad Lakers styrelse säger.

I går faxade Växjö Lakers styrelse ett brev till Svenska Ishockeyförbundet där de beskriver olika problem med att bedriva damhockey på högsta nivå i Sverige. Bland annat skriver man att eftersom toppen av damlagen är så utspridda i Sverige ”så innebär det också stora kostnader för föreningarna att driva dessa lag på en rimlig nivå i förhållande till den sportsliga nivån”.
Växjö Lakers styrelse framför också krav på åtgärder från förbundet. Bland annat att det ska finnas flera fungerande division 1-serier och att det måste skapas breddishockey för tjejer.
”Styrelsen för Växjö Lakers HC har beslutat att inte låta vårt damlag delta i ett eventuellt kvalspel till riksserien. En serie som skulle kräva att vi också börjar värva av andra lag och bara flytta problemet vidare till andra klubbar. Styrelsens vilja är att laget kvarstår i division 1 och att vi börjar arbetet med att på sikt bygga en bredare grund med fler underliggande årskullar”, står det att läsa.

– Vi kommer att åkatill Sandviken och spela och betalar resan själva med hjälp av sponsorer som vi har fixat. Sedan får vi se om vi spelar med överkryssade klubbmärken eller inte, säger Pär Engstrand.
Förutom arrangerande Sandviken och Lakers Ladies ingår också Hanhals från riksserien i kvalgruppen som avgörs den 13-14 mars.
Växjö Lakers Ladies spelar den här säsongen i damer division 1 södra med HV71 Queens, Malmö Redhawks och ett par danska lag. Växjölaget är med två matcher kvar att spela obesegrat och redan kvalificerat för kvalspel till riksserien – den högsta serien för damer i Sverige, där Lakers Ladies har funnits med två säsonger sedan laget bildades 2003.
I brevet till förbundet presenterar Lakersstyrelsen även en handlingsplan för damlaget inför höstsäsongen 2010, med bland annat utveckling av hockeygymnasium, ökad marknadsförning och hockeyskola för tjejer.

Pär Engstrand tyckerpå ett sätt att det är bra att Lakers styrelse agerar.
– Det skulle ha skett för länge sedan, men det är bra att de har vaknat till i alla fall. Däremot finns det inte en chans att vi skulle dra oss ur kvalet – har man gett sig in i serien måste man fullfölja det och tjejerna har hela tiden ställt in sig på det här, säger Pär som är medveten om det svåra i att få organiserad damishockey att fungera – inte minst ekonomiskt.
– Det är ett oerhört problem. Det är ingen som tar oss på allvar. Svenska ishockeyförbundet och även det småländska har något rejält att bita i.