Larsson köttar på

Sport Artikeln publicerades

På jakt efter resultat som flytt.
Då satsar Gustav Larsson på något nytt.
På jägarkost.
– Det kändes vettigt, säger 32-åringen inför onsdagens årspremiär i Frankrike.

Ett trögt 2011 följdes av ... ett ännu lite motigare 2012. Missade målsättningar i Italien, ett brutet Tour de France, en bortvurpad medaljchans i London. OS-silvermedaljören från 2008 tycktes vara inne i en ordentlig uppförsbacke.
Ändå hade Gustav Larsson inga motivationsproblem när den träliga träningen inför cykelsäsongen 2013 inleddes hemma i Monaco.
– Faktiskt inte det minsta svårtränat i vinter. Jag har varit väldigt motiverad. Det har känts fint.
Han tror själv att en starkt bidragande orsak är den nya taktiken. Vid matbordet.
– Jag har haft en väldigt annorlunda kost i vinter. Jag har försökt hålla mig ifrån alla sorters kolhydrater och spannmål. Jag tror inte att de är så nyttiga för kroppen, säger Gustav Larsson.
I stället har han ätit animaliska fetter.
– Ägg, bacon, ostar och sådana saker. Och många olika typer av kött och grönsaker.
– Det är lite åt LCHF-hållet, men lite mer inriktad på den här gamla jägarkosten. Förutom att jag fortfarande använder en del mjölkprodukter.
Varför la du om kosten?
– Jag har inte känt att jag utvecklats de senaste två åren. Jag har varit seg och inte riktigt presterat det som varit mina mål. Någonting har inte funkat riktigt. Jag letade efter anledningarna till det, så redan för ett halvår sedan drog jag om kosten.
Har du känt skillnad under vintern?
– Det har jag. Inte så att det är natt-och-dag-skillnad, utan mer att man blivit väldigt jämn prestationsmässigt. Det kommer inte och går, utan man känner sig mer lugn och harmonisk. Det har varit en positiv upplevelse.

Inte bara matenär ny 2013. Gustav Larsson är också ny i ett nytt stall. I schweiziska IAM Cycling. Han har lämnat Vacansoleil-DCM för en cykel-rookie som ännu inte uppnått World Tour-status, som knappt hunnit få upp en hemsida. Som inte ansågs duga när Giro d'Italias friplatser skulle delas ut. En halvväntad missräkning.
Ändå tror Gemla-bidraget att IAM är på helt rätt väg.
– Det känns väldigt bra här. Stallet är ju nytt, så det är klart att de håller på och jobbar på vissa grejer och rutiner. Men de jobbar verkligen, ligger långt framme för att vara ett nytt lag. Det är bra material och bra folk. Det kan bli hur bra som helst. Den enda nackdelen är ju att vi inte får köra vissa tävlingar.
Vilket är illa för två tredjedelar av den svenska cykeleliten. Den före detta supertalangen Thomas Löfkvist börjar också på nytt blad i IAM. Gör det också i Tour de Méditerranéen. Plötsligt är de båda svenskarna mest rutinerade i laget. Ger det Larsson en mer ledande roll internt?
– På ett sätt gör det ju det. Men det är också mycket hungrigt folk som kommer underifrån. I ett mindre lag har man kanske inte lika många utpekade ledare. Det bestäms mer från tävling till tävling. Oftast ska vi inte försvara en ledartröja, eller hämta in en utbrytning, utan det blir lite mer fritt.

Efter femdagarsloppeti syd-Frankrike (målgång i Grasse på söndag) fortsätter Gustav Larsson med Tour du Haut-Var (16–17 februari), Paris-Nice (3–10 mars) och Milano-San Remo (17 mars). Sedan väntar kullerstensklassikerna i Belgien. Hans förhoppning är att våravsluta med en framskjuten placering i antingen Flandern Runt eller Paris-Roubaix (där IAM faktiskt verkar få vara med).
– Där vill jag jättegärna köra bra.
Och i Tour de Méditerranéen den här veckan, vad är målsättningen?
– Jag hoppas kunna starta hyfsat. Men jag vet också med mig från tidigare år att det brukar ta ett par race innan jag får den här mjölksyretåligheten. Så jag är inte säker på att blir superstarkt från start. Men jag har i alla fall tränat bra. Och jag mår bra.