Lill-Lövis tillbaka till Anderstorp

Sport Artikeln publicerades

På Anderstorps racerbana kördes sex Formel 1-lopp under 1970-talet. I augusti ska Växjös Stefan "Lill-Lövis" Johansson, 53, och andra gamla hjältar tävla där igen.

Anderstorp, med dess cigarrökande bas "Smokey" Åsberg, är legendariskt för Formel 1-fans runt om i världen. Banan är den enda i Skandinavien som haft Formel 1.
Stefan Johansson är klar för "The Race Legends", ett välgörenhetslopp, som ska dra in minst fem miljoner kronor till SOS Barnbyar. 13-15 augusti lär många motorintresserade skriva in i kalendern för ett stort stycke nostalgi.
Förarna ska köra bilar, Formel Renault 2.0, som har topphastigheter på 260 kilometer i timmen.
Brassen Emerson Fittipaldi, tvåfaldig världsmästare, är klar, liksom Stefan Johansson och Reine Wisell. Stefan är Sveriges senaste Formel 1-förare och lämnade tungviktsklassen för 18 år sedan.
Över 30 förare har fått en inbjudan och bland dem finns Keke Rosberg som bodde i Växjö under ungdomsåren. Keke blev världsmästare 1982.
Stefan Johansson tävlar i USA i långloppen i amerikanska Le Mans-serien. Nyligen i Laguna Seca höll Stefan på att köra hem segern när han råkade ut för en däckexplosion.
– Stefan behöver i dag inte tävla för varken ära eller ekonomi. Jag tycker att han är lika snabb som under storhetstiden hur märkligt det än låter, säger hans mentor Christer Johansson.
Stefan Johansson är nu på väg från hemmet i Hollywood, Los Angeles, till Malmö. Stefan ska närvara vid managern Staffan Svenbys begravning.
Staffan Svenby var manager för såväl Ronnie Peterson som Stefan Johansson. Staffan var en dörröppnare i Formel 1 som svensk racing har att tacka mycket för.