Mästarna spräckte hemmasviten

Sport Artikeln publicerades

Regerande svenska mästarna Falun har åter lyckat knäcka koden i Fortnox Arena.
Växjö Vipers fick för första gången den här säsongen lämna sin hemmarena utan poäng efter förlust med 8–9 (3-3, 3–2, 2–4).

Inför gårdagens match hade Vipers radat upp tio raka matcher med poängutdelning hemma i Fortnox Arena. Den sviten var tänkt att förlängas till elva, men Falun lyckades stå emot och vann med uddamålet i en målrik match som bjöd på totalt 17 mål.
Exakt lika många mål blev det senast Falun var på Växjöbesök, närmare bestämt den 17 mars i fjol, men då gjorde Vipers bara fem mål medan Falun gjorde tolv. Det var också den senaste gången som Vipers förlorade en serie- eller slutspelsmatch efter tre perioder hemma i Fortnox Arena.
Tills i går.
1197 åskådare hade sökt sig till arenan och de fick se en holmgång över tre ronder som in i det längsta såg oviss ut. Vipers ledde 6–5 inför tredje perioden, men Falun, med sin fruktade förstafemma, gjorde fyra raka mål och såg ut att ta hem det helt utan dramatik
Men Vipers vägrade vika ner sig och lagledningen gjorde några rockader i formationerna och laget åt sig i kapp. Jesper Sankell sköt 7–9 och Filip Kjellsson tryckte in 8–9. Då hade Vipers 2,54 på sig att nå en kvittering och dramatiken tilltog.

Vipersplockade ut målvakten Pascal Meier för en extra utespelare och tryckte på. Bästa läget hade Jesper Sankell med några få sekunder kvar, men skottet gick utanför. I stället fick Alexander Galante Carlström läge att sätta sitt fjärde mål för kvällen i tom bur, men bollen tog i stolpen.
– Jag tycker det är otroligt slarvigt av oss att förlora. Vi får Falun precis dit vi vill, men sen får de göra sex mål på spelvändningar och två mål i powerplay. Vårt försvarsspel är annars bra och de kommer inte åt oss utan får komma utmed sargerna. I anfallsspelet släpper vi boll och har roligt, men sedan glömmer vi tänka, springer och byter när dom har boll och drar på oss dumma utvisningar, säger Vipers tränare Niklas Nordén efter den minst sagt underhållande matchen.
Förutom nämnda Sankell och Kjellsson gjorde även Valdemar Ahlroth 2, André Andersson, Linus Jämtdal, Johan Roos (PP1) och Kristofer Widlundh mål.
I Widlundhs fall var det hans första mål för säsongen och det kom i hans första byte (han kom in istället för insjuknade Marcus Johansson) när han satte 4–4-kvitteringen i andra periodens andra minut efter ett en inbrytning från höger där han hittade en lucka mellan Falumålvakten Johan Rehn och den bortre stolpen.

Nollpoängarenbetyder att Växjö Vipers ramlar ner en placering i tabellen och är nu nia precis utanför sista slutspelsplatsen efter 21 omgångar av SSL.
Vipers har dock en hängmatch som spelas borta mot tabelljumbon Mora på onsdag. Tre poäng där och Vipers hoppar upp till sjunde plats i tabellen när det sedan återstår fem omgångar att spela.
– Det är bara att hoppas vi inte slarvar så här uppe i Mora, säger Niklas Nordén vars trupp, om väderleken inte åter sätter stopp, reser upp till Dalarna under morgondagen.