Missar i massor som straffade sig

Blixten slår aldrig ner två gånger. Men i går var det nära att det hände i Växjö ishall.
Sundsvall hade ledningen två gånger, men Lakers lyckades kvittera två gånger och rädda en poäng.
Men när det kom till straffavgörandet hade Lakers inget att hämta.
Sundsvall vann 3–2 (0–0, 0–1, 2–1, 0–0, 0–1).
Sport • Publicerad 16 januari 2010
Steve Saviano stänker in 2-2-pucken och räddar en poäng för sitt Växjö Lakers hemma mot Sundsvall.Foto: Lena Gunnarsson

– Det är tredje matchen på raken som vi förlorar efter straffar, sa Lakerstränaren Janne Karlsson efter matchen i går.

Hans kollega i Sundsvall, Pär Djoos, replikerade:

– Vi är bra på straffar. Jag tror bara att vi har fått stryk en gång i år.

Matchvinnare för gästerna blev Daniel Olsson som var den ende som lyckades få till det i straffavgörandet. För Lakers missade i tur och ordning Daniel Åhsberg, Christoffer Liljewall och Josh MacNevin.

1934 åskådare hade sökt sig till ishallen i går. Årets bottenrekord för övrigt. Många bävade nog länge för att det skulle bli en upprepning på förra mötet mellan lagen i Växjö, då Sundsvall knep samtliga tre poäng och åsamkade Lakers sin hittills enda förlust hemma efter full tid.

Lakers dominerade totalt inledningsvis och det dröjde tio minuter innan Oscar Alsenfelt i Växjömålet fick första riktiga skottet på sig. Lakers tryckte på ordentligt men, oskärpa i avsluten och en bra Sundsvallsmålvakt i Joakim Lundström såg till att det förblev mållöst.

– Vi visste hur de skulle spela och att de har en bra målvakt. Vi gjorde en bra förstaperiod trots allt, analyserade Växjötränaren.

I andra perioden skedde en scenförändring och Sundsvall tryckte på högre upp, samtidigt som frustrationen hos Växjökillarna inte gick att ta miste på.

0-1 kom när Lakers hade en man utvisad efter 7.33. Sedan hade Sundsvall ledningen fram till fem minuter in på tredje då Steve Saviano kvitetrade snyggt (se artikel bredvid). Sundsvall återtog dock ledningen minuten senare, åter när Växjö spelade i numerärt underläge. Steve Saviano sköt sedan också 22, vilket stod sig matchen och förlängningen ut.

Trots mängder av Växjöchanser. Bland annat prickade Robert Rosén stolpen, Christian Magnusson missade öppet mål och Daniel Åhsberg sköt friskt. Lakers hade också flera lägen i powerplay utan att få utdelning.

Janne Karlsson:

– Det är vårt boxplay jag är mest missnöjd med. Jag kan bli förbannad på att vi tar ett par riktigt onödiga utvisningar. Samtidigt är Sundsvall duktigt och har många spelare med individuella skills. Det är ett lag som ska ligga bättre till i serien än där de ligger.

– Vi är inne i en tung period nu och får ingenting gratis. Hockey är inte alltid logisk.

Kollega Djoos var förstås nöjd med dit hans lag fick matchen, men erkände också att att hans lag hade lite flyt som lyckades hålla tätt så länge och passade på att berömma motståndarlaget också.

– Vi kom hit och vi krigade. Vår målvakt var jätteduktig, Men jag tycker att Växjö är seriens bästa lag. Det är fart när de spelar, sa Djoos.

Kanske saknade Växjö en viss David Lundbohm (borta på grund av ögonskada) i en sådan här match?

– Lundbohm är saknad i varje match, vi spelar, svarade Janne.