Niklas Nordén förstår ”zorro”-kritik

Växjö Artikeln publicerades

Innebandyn har nya straffregler som öppnar upp för ”zorrofinter”. Det har fått Faluntränaren Tomas Brottman att rasa.

Niklas Nordén i Växjö förstår kritiken.

– Klart att det är tråkigt om tävlingsmomentet försvinner, säger han.

Inför kommande innebandysäsong har det blivit nya regler kring straffarna. En del är att dubbelbestraffningen är borta, alltså att det delas ut både straff och utvisning. Del nummer två är att det numera är godkänt att dra bollen bakåt så länge spelaren fortsätter framåt.

Den här regeln gynnar så kallade zorrofinter, som innebär att spelaren fångar in bollen i bladet, lyfter upp klubban i luften och sedan viftar in bollen i mål.

I veckan har Faluns tränare Tomas Brottman riktat skarp kritik mot regeländringen.

– Det blir larvigt, det ser ju vem som helst. Hålla på att joxa med bollen i 30 minuter innan man lägger in den på straff. Det ska vara på lika villkor och målvakten har ingen chans med de nya reglerna. Belackarna som inte tycker att innebandy är en riktig sport får ju mer glöd på sin eld när vi håller på så här, säger Tomas Brottman till Innebandymagazinet.

Nu vill Faluntränaren se en överenskommelse mellan alla SSL-klubbar, som innebär att föreningarna bestämmer att helt enkelt inte använda ”zorrofinten” på straffar.

– Jag har inget emot zorro överlag men så länge spelarna kan dra bollen bakåt på straff kommer det inte bli bra. Jag skulle vilja att regeln ändras till att bollen måste vara i rullning hela tiden. Bollen är inte i rullning när du lyfter upp den i luften och snurrar runt. Det blir omöjligt för en målvakt att ta bollen då, säger Brottman.

Växjö Vipers tränare Niklas Nordén kan förstå kritiken.

– Klart att det blir tråkigt. Den som kan göra en sådan straff gör mål 100 procent av gångerna. Det är en trög regel, säger han.

Eftersom dubbelbestraffningen är borta är Niklas Nordén rädd för att fler straffar kommer att delas ut, vilket i sin tur gynnar den som kör ”zorrostraffar”.

– Då blir det inget tävlingsmoment. Så jag förstår Brottman och kan till viss del hålla med. Sedan vet jag inte om det kommer att bli en överenskommelse mellan klubbarna. Brottman är duktig på att dra i gång saker men han drar aldrig riktigt klart dem. Nu får han försöka få tag i klubbarna och fråga om vi ska göra det här. Det räcker inte med att twittra det.

Kommer du ta ut en straffskytt som kan ”zorra”?

– Det är klart att det börjar bli intressant att ha en spelare som kan göra det. Det lär sig elitspelarna på ingen tid alls. Men det är något jag helst vill undvika. Det ska vara ett tävlingsmoment.

Men inget definitivt beslut om att ni inte ska lägga ”zorrostraffar”?

– Nej, dit har vi inte kommit än så länge. Använder alla andra lag det blir vi också skyldiga att använda det. Det handlar om att vinna matcher. Jag vet inte hur man ska resonera.

I övrigt när det gäller Växjö Vipers fortsätter laget att träningsspela i uppladdningen inför säsongsstarten. På lördagen väntar match mot Visby hemma i Fortnox Arena.