Nu är Vipers laget att slå

Växjö Artikeln publicerades
Växjös tränare Niklas Nordén är laddad inför säsongen 2017/2018. 2 bilder
Foto:Lena Gunnarsson
Växjös tränare Niklas Nordén är laddad inför säsongen 2017/2018.

Efter SM-silvret är kravställnigen utifrån högre än någonsin. Samtidigt är Växjö laget att slå. Men Niklas Nordén är lugn som en filbunke inför seriestarten.

– Jag känner ingen press, säger Växjö Vipers tränare.

Niklas Nordén står inför sin femte innebandysäsong med Växjö Vipers. Under åren har huvudtränaren förvandlat nykomlingen till ett etablerat lag i den svenska superligan.

Med en andraplats i serien och en SM-final i bagaget går Växjö in i årets säsong med nya förutsättningar. Tiden då det gick att slå underifrån och överraska sina modståndare är förbi. Nu är Växjö laget att slå och spelarna måste acceptera att vara favoriter i de flesta matcherna.

När SSL-tränarna fick lägga sina tips inför säsongen placerades Växjö topp fyra och laget är med i förhandssnacket om potentiella guldlag. Så har det inte varit tidigare.

Men trots allt det här känner Niklas Nordén ingen press. Det gör han nästan aldrig.

– Nej, det är det som är felet med mig, jag upplever ingen press, säger Växjötränaren och fortsätter:

– Utifrån är det klart att folk ser att Växjö har tagit sig från åttonde, till femte, till fjärde och till andra plats på fyra säsonger och undrar nu om vi ska gå hela vägen. Jag kan bara säga att vi ska försöka göra allt lite bättre den här säsongen och gör vi det kan vi gå långt. Men någon press, det känner jag inte på det sättet.

Samtidigt blundar Niklas Nordén inte för att favoritskapet som följer med silvermedaljen måste hanteras och jobbas med. Vill man vara på toppen gäller det att lära sig att leva där.

– Vi behöver vara ödmjuka och göra det riktigt hårda arbetet, kanske hårdare än någonsin, för att lyckas prestera på max. Nu är det så, eftersom vi har spelat final, att Växjö har blivit "the team to beat". Jag vet att första gången vi slog Falun borta mitt under en säsong var det värt så mycket mer än bara tre poäng. Så tror jag att det kommer vara för många lag som möter oss nu. De kommer att göra allt för att slå oss.

– Det blir en utbildningsak för oss att gå in i innebandymatcher som favoriter. Tidigare har vi kanske inte varit det. I slutet av den förra säsongen upplevde jag dock att vi ofta var favoriter och då gjorde vi det jättebra. Jag tror att vi kan hantera favoritskapet och det är viktigt att vi gör det tillsammans som en grupp.

En ingrediens i förra säsongens framgångsrecept var just att ni slöt er samman till en tajt och svårstoppad enhet. Är ni samma tajta grupp fortfarande?

– Det tycker jag. Våra nya spelare har kommit in på ett bra sätt. Sedan är det en bit att vandra från september till februari, och den resa man gör med sin grupp är ny för varje år. I fjol lyckades vi fullt ut med att få ihop oss till något som var väldigt jobbigt att möta. Nu är inte Eric Roos med längre och Christopher Holmér har varit skadad, så det finns en hel del roller som behöver tas. Det är svårt att säga om vi kommer få ihop det på ett liknande sätt som i fjol, men jag upplever när vi har tagit våra vinster, i vårt närkampsspel och i samtalen vi har haft, att vi absolut kan hamna vi där igen. Spelarna är redo att backa varandra in i det sista.

Niklas Nordén är nöjd med truppen han går in i säsongen med. Växjötränaren lyfter fram vikten av att nyckelspelare som Eero Kosonen, Ludwig Persson, Markus Jonsson och André Andersson förlängt sina kontrakt.

Samtidigt är truppen fortfarande bred. Och då inte bara sett till antal spelare, utan flera kan dessutom användas på olika positioner. Niklas Ramirez kan lira back och forward. Manuel Engel kan användas i olika roller offensivt. Karljohan Ahlroth gör alltid ett stenhårt jobb var han än spelar. För att nämna några.

Att det ser ut så här är knappast en slump.

Spelarnas tidigare position brukar raderas ut ganska snabbt när de kommer till Växjö.

– Spelarna vi tar in har så klart en ingångsbild av att de spelar på en viss position och innan de skriver på tittar de på vilka de kan tänkas konkurrera med. Men så fort spelaren sätter kråkan på avtalet och blir en Växjöspelare har de ingen självklar position längre.

– Det är absolut en styrka att många kan spela på olika sätt och positioner, det blir aldrig konstigt om det saknas en eller två gubbar. I anfallsspelet jobbar vi inte alls med backar och forwards på det sättet, utan vi är fem som anfaller. Det kan vara vänsterbacken som vid offensiv förlängd mållinje likväl som en center eller forward. För mig är det inte viktigt vad en position heter på pappret.

Finns det en risk att det blir otydligt?

– Jag tror inte att spelarna upplever det så. Nu är det ett så inrutat mönster att positionerna inte är givna i alla lägen. Spelarna får också den informationen så fort de kommer till Växjö. Sedan har vi klart samtal om positioner. Jag pratar med alla spelare om var man vill vara på planen och hur man vill agera. Men jag tycker det är överskattat att sätta någon i ett fack och säga att nu är du i den positionen för alltid.

Säsongens målsättning är som vanligt när det gäller Växjö Vipers, förklarar Nordén. Först ska kontraktet säkras, därefter siktar laget på att komma så högt upp som möjligt och räcker det till slutspel ska laget ge allt för att gå hela vägen. Om det lyckas får tiden utvisa.

Niklas Nordén är i alla fall laddad för att dra i gång säsongen.

– Nu vill vi verkligen starta. Resultaten har varit godkända på försäsongen, samtidigt tycker jag inte vi har spelat så bra innebandy som vi ska. Kanske krävs det att säsongen kommer i gång för att vi ska kunna ta steget fullt ut och leverera som vi kan.

Fakta

Niklas Nordén om nyförvärven

Fyra spelare har lämnat Växjö Vipers under sommaren. Det handlar om:

Valdemar Ahlroth, forward (Storvreta), Robin Mourujärvi, back (Olofström), Filip Karlsson, forward (Onyx) och Jonathan Andersson, forward (Skellefteå).

Truppen har samtidigt fyllts på med lika många. Nyförvärven är 24-årige Kasper Hydén, forward (Pixbo), 19-årige Felix Göthberg, forward (Vöikers), 21-årige Johan Åkesson, forward (Munka-Ljungby) och 23-årige Ted Nivestam, forward/back (Höllviken).

Så här säger Niklas Nordén om lagets nyförvärv:

"Kasper Hydén är en målskytt och han har samtidigt otroligt bra spelförståelse. Det syns att han har ett driv och en vilja att göra något som han inte har gjort på länge."

"Ted Nivestam tar steg för varje dag som går och blir mer och mer säker i vad han ska göra och hur han ska vara på planen. Nu fick han också göra två mål i sista träningsmatchen mot Jönköping och han är verkligen en kraft på planen. Han vill väldigt mycket, han är en spelare som är bra på mycket och han har ett avslut som är riktigt vasst. Det ska vi lära oss att använda på bästa sätt".

"Johan Åkesson har en väldigt rolig spets i hans avslut och han har väldigt snabba fötter. Han klarar av att se de där små löpsträckorna som behövs tas och han hamnar ofta i rätt farliga lägen. Sedan är det klart en bit att vandra när man kommer från division 1 till SSL. Han har även flyttat hemifrån till egen lägenhet och han ska börja plugga. Det är många pusselbitar som ska falla på plats innan han tar det sista steget."

"Felix Göthberg har en spets i sin avighet. När man minst anar det drar han två gubbar och sätter bollen i bortre. Men det kan också vara hans akilleshäl där han kan tappa boll i fel lägen. Någonstans har han en utveckling framför sig, han behöver ta något steg vad det gäller mogenheten på planen. Men hans spets väger tungt med målskyttet."

Visa mer...