Nu ska Jesper Sankell låta spelet tala

Växjö Artikeln publicerades

Jesper Sankell har bestämt sig. Nu är det slutsnackat med domaren. I stället ska innebandyn tala.

– Står en match och väger är min roll att sätta bollen i mål snarare än att gå och tjabba med någon, säger forwarden i Växjö Vipers.

Jesper Sankell är inne på sin andra sejour i Växjö Vipers.
Foto: Lena Gunnarsson
Jesper Sankell är inne på sin andra sejour i Växjö Vipers.

Jesper Sankell känner att formen är på uppåtgående. Målskyttet har kanske inte släppt som forwarden hoppats, men känslan är ändå att spelet är på rätt väg.

Det finns en konkret förklaring till det.

Växjöforwarden har gjort sig känd för att ofta munhuggas med motståndare, tjabba med domare och hamna i gruff och stök ute på planen. En del spelare i andra lag menar också att han faller lätt i flera situationer.

Efter Storvreta borta för en månad kände dock 24-åringen att det krävdes en förändring. Han var trött på att vara arg på innebandyplanen – något som påverkade både honom och laget negativt.

– Folk har alltid sagt till mig att jag är som bäst när jag spelar på gränsen. Jag kan hålla med om det. Samtidigt kommer det, efter fem, sex bra matcher, en sådan som mot Storvreta där jag bara är arg på allting. Då är det inte är roligt längre. Jag vill hålla en jämn nivå i mitt spel och samtidigt ha roligt, säger Jesper Sankell.

Nu ska fokus i stället läggas på rätt grejer. Det ska vara färdigsnackat med domaren. Kroppsspråket ska utstråla pondus och inte aggression.

– Jag har jobbat med det mentala. Det kommer kanske hända igen att jag säger eller gör något dumt. Men mitt fokus har helt klart ändrats och det är jag glad för. Jag är stolt över att visa mina lagkamrater och tränaren att jag inte har några problem att ändra på mig. Jag gör det som är bäst för laget.

Vändpunkten kom alltså mot Storvreta för en månad sedan. I matchen åkte Växjöforwarden på en utvisning för osportsligt uppträdande. Själv kände han att domarna behandlade honom orättvist och att han straffades för gamla synder.

– Jag har fått utvisningar som jag helt enkelt inte tycker har varit berättigade. Domare menar att jag förstärker situationer trots att jag har förklarat för dem att med en historik med korsbandsskador går det inte att stå upp i alla situationer för då kommer det att knäppa till i knäet. Folk får tycka vad de vill om att jag borde stå upp mer, men jag vet att ibland måste jag hoppa undan i situationer för att undvika en ny skada. Jag känner att jag får utvisningar bara för att jag är jag.

I stället för att gräva ner sig bestämde sig alltså Sankell för att det var dags för en förändring. Han satt ner med tränaren Niklas Nordén.

– Vi kom överens om att oavsett vad som händer på planen ska jag fokusera på min innebandy och låta den tala. Det har blivit bättre de senaste fyra matcherna och då har jag inte sagt ett ljud till domarna.

För att göra det ännu tydligare har Växjöforwarden börjat ha en lapp vid sin plats i omklädningsrummet. Där finns tre punkter som går att sammanfatta så här:

• Hån från motståndare är bara att skratta åt.

• Fokusera på rätt saker.

• Fokusera på nästa grej. Missar man ett öppet mål – skit i det och fokusera på nästa läge.

– Ibland får man ändra sin spelstil för att ta nästa steg i karriären. Jag kände att jag var där nu, säger Jesper Sankell.

Matchguide

Växjö Vipers-Linköping

Var och när: Fortnox Arena onsdag kl 19.

Läget i laget: Eddie Granberg är fortsatt skadad. Niklas Ramirez kanske vilas.

Förutsättningar: Båda lagen ligger i mitten i tabellen med 24 poäng inspelare på 13 matcher. Lagen möttes i premiären, en match Växjö Vipers vann med 7–4.

Poängtoppar: André Andersson är Växjös bästa poängplockare med 22 pinnar (15+7). Gustav Fritzell toppar Linköpings poängliga på 24 (16+8).

Visa mer...