Annons

Ny satsning och tyst maktkamp

Frågetecknen hopar sig i Tingsryds AIF efter degraderingen till division 1.
Klubben hoppas räta ut minst tre av dem till utropstecken genom att erbjuda treårskontrakt till Filip Owesson, Robin Olsson och Adam Åkesson och låta dem bilda en framtida kärna i laget.
Samtidigt pågår en oviss maktkamp i det tysta.
Sport • Publicerad 20 april 2013
Filip Owesson, Robin Olsson och Adam Åkesson - utgör de kärnan i Tingsryds AIF till hösten? Och blir det Torsten Liljegren eller någon annan som är ordförande efter årsmötet i juni? Frågetecknen är många i klubben.
Filip Owesson, Robin Olsson och Adam Åkesson - utgör de kärnan i Tingsryds AIF till hösten? Och blir det Torsten Liljegren eller någon annan som är ordförande efter årsmötet i juni? Frågetecknen är många i klubben.Foto: Lars-Goran Rydqvist

Jarkko Oikarinen.

Där har ni den ende spelare som just nu står under gällande kontrakt med Tingsryds AIF säsongen 2013/2014. Tränarsidan är också ännu så länge ett oskrivet blad när vi skriver den 20 april och barmarkssäsongen bara ligger ett par veckor bort.

Annons

Mycket arbete sker dock bakom gardinerna på Tingsrydskansliet, där i går ordförande Torsten Liljegren och kanslisten Roger Waldemar tog emot för att ge sin syn på det aktuella läget. På plats fanns även unga trion Owesson, Olsson och Åkesson.

– Det har varit lite turbulens den senaste tiden och jag vet att jag kan vara lite frispråkig av mig. Men min inställning är att har du åkt ur en serie måste du satsa på att komma tillbaka, säger Torsten Liljegren.

Som ett led i satsningen har de tre egna produkterna fått varsitt treårskontrakt att fundera över. Ingen av dem har skrivit på och ingen kommer att göra det än på ett tag. I dag åker trion nämligen till Phoenix för att hälsa på kompisen Oliver Ekman-Larsson.

Robin Olsson säger:

– Tingsryd är vår moderklubb och vi har inte hunnit bli lastgamla. Men innan jag skriver på vill jag veta hur visionen och satsningen ser ut och framför allt vem som ska träna laget.

Roger Waldemar, som sitter i sportgruppen och jobbar nära sportchefen Anders Gustavsson, berättar vidare om hur Tingsryd ser framåt. Det handlar om att ta tillbaka något som förlorats.

– Målsättningen är att vi under en treårsperiod ska bygga upp en kärna i laget med Taifhjärta, vilket är något vi tappat. Kärnan ska bestämma hur det fungerar i laget och i omklädningsrummet och vad som gäller när man representerar Tingsryds AIF. Sedan får andra rätta sig i ledet och följa de regler som satts upp, säger Roger Waldemar.

Styrelsen tänker sig en satsning där spelarna ges möjlighet att träna på dagtid, precis som i allsvenskan, och hyser en förhoppning om att ett tiotal spelare i truppen ska komma från de egna leden.

– Det är viktigt att ha ett lag med spelare som kan satsa enbart på hockeyn. Samtidigt måste det finnas en möjlighet att erbjuda studier på distans för dem som vill eller ha ett jobb några timmar i veckan för dem som lyckas hitta ett sådant, säger Roger Waldemar.

Filip Owesson är optimist.

Annons

– Jag tycker att det ser ljust ut. Det måste satsas på rätt sätt. Om det sedan tar ett, två eller tre år spelar mindre roll. Det sitter i hjärtat på oss alla att vara med och föra Taif tillbaka till allsvenskan, säger han.

En tränare är överst på priolistan just nu. Ett antal kandidater finns på radarn och i början av nästa vecka kommer en av dem på besök till Tingsryd.

Mitt i det på grund av kvalspelet kraftigt försenade lagbygget pågår en maktkamp bakom kulisserna i Taif. Den sittande styrelsen har fått mycket kritik för sitt sätt att sköta klubben – bland annat av de egna supportrarna – och uppgifter som Smålandsposten tagit del av pekar på att det finns en skuggstyrelse som håller på att organisera sig.

– Det finns nytt folk, men ännu har ingen trätt fram. Det är medlemmarna som bestämmer vem som är ordförande och hur styrelsen kommer att se ut. Vi kan inte vänta till juni utan måste lösa tränarfrågan nu. Om vi i styrelsen sedan inte är kvar efter årsmötet får den nya styrelsen "köpa" det vi gjort, säger Torsten Liljegren.

Roger Waldemar säger:

– Har de (den alternativa styrelsen) en helt annan åsikt än vad vi har hoppas vi att de snabbt opponerar sig. Vill de göra något helt annat får de yttra sig nu.

Detta har hänt

5 april: Tingsryd åker ur allsvenskan med minsta möjliga marginal. En strafförlust mot Vita Hästen i Norrköping blir klubbens fall.

– Vi måste försöka komma igen på nytt. Jag kan tänka mig att det tar åtminstone tre fyra år, säger ordföranden Torsten Liljegren.

8 april: Sportchefen Anders Gustavsson är av en helt annan uppfattning än Liljegren om vad som gäller i framtiden.

– Jag tror stenhårt på att vi ska tillbaka direkt. Om det finns andra planer tackar jag för mig, kommenterar han.

10 april: Torsten Liljegren har tänkt om. Nu vill han, precis som Anders Gustavsson, satsa hårt på en snabb återkomst.

– Om du åker ner i division 1 är det omöjligt att inte ha målsättningen att ta sig tillbaka redan efter ett år, säger han.

10 april: Johan Blomster, ordförande i supporterklubben Gröna Brigaden, säger sig tala för över 90 procent av alla Taifare när han poängterar att han inte vill se någon "huvudlös vi-ska-tillbaka-satsning". Tingsryds sittande styrelse får svidande kritik och dess förmåga till kommunikation jämförs med Nordkorea.

20 april: Tingsryds styrelse presenterar en satsning, där egna spelare sätts i fokus. Satsningen är mycket lik det Gröna Brigaden önskat tio dagar tidigare. Samtidigt pågår, i det tysta, bildandet av en skuggstyrelse i Tingsryds AIF som eventuellt tar över vid årsmötet i juni.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons