Annons

Nya landslagsledaren Emelie från Åseda drömmer om en VM-medalj

Som spelare kämpade hon länge för en plats i Tre kronor.
Nu får hon chansen.
Som ledare.
Nye förbundskaptenen Leif Boork har utsett 28-åringen Emelie Ederfors från Åseda till team manager.
Sport • Publicerad 31 juli 2014
Emelie Ederfors är ny team manager för Damkronorna.
Emelie Ederfors är ny team manager för Damkronorna.Foto: Olof Elfverson

Ledningen för de svenska damkronorna har plockat ut truppen för sommarens tredje läger. I början av augusti samlas Anna Borgqvist från Växjö och övriga landslagsspelare i Norrtälje. Förberedelserna inför kommande hemma-VM i Malmö är redan i gång.

Brynässpelaren Borgqvist är numera inte det enda lokala ansiktet i landslaget. Sedan början av sommaren har hon sällskap av Emelie Ederfors. 28-åringen från Åseda har utsetts till team manager av förbundskaptenen Leif Boork.

Annons

– Han ringde mig en kväll när jag höll på med sluttampen på en köksrenovering. Jag höll på att lägga in skålar i ett skåp och vi bara pratade lite löst. Jag fattade det som att han ville bygga upp ett nätverk eftersom han inte varit med så mycket inom damishockeyn i Sverige. Men vi pratade några gånger på telefon och han började prata om en roll i ledarstaben. Då började polletten trilla ner för mig, säger Emelie Ederfors.

Vid en lunch på hotellet i Åseda fick hon erbjudandet om att bli team manager.

– Det är väldigt spännande. Jag har en speciell relation till damkronorna eftersom jag slitit hårt och kört extra ispass i tio år för att komma med som spelare. Jag var med på tre läger för jättelänge sedan och har länge strävat efter att komma med. Det var bara för något år sedan jag insåg att jag nog passerat mitt "bäst-före-datum" som spelare. Och sen nu får jag då ändå ha på mig de tre kronorna. Det är riktigt häftigt.

Emelie Ederfors har fått en lång lista med punkter som ingår i jobbet som team manager. Det handlar om att se till att spelarna får sina mellanmål, att alla kommer med på incheckningar vid flygresor och hotell och att göra rumsindelningar.

– Det är väldigt mycket hålla ordning och reda och det tycker jag väldigt mycket om, säger Emelie Ederfors.

Har du nytta av dina år som spelare?

– Jag har lärt mig väldigt mycket under åren om vad som stjäl energi av en spelare. På lägre nivå är det småsaker som att sista spelaren måste ta nyckeln till omklädningsrummet – även under matcher. Vi som ledare kan underlätta för att spelarna ska kunna koncentrera sig på det som de ska, nämligen att prestera på isen, säger Emelie Ederfors som redan har tankarna på hemma-VM i Malmö nästa vår.

– Det ska bli väldigt spännande. Det är väl en liten bild man har framför ögonen när man somnar in, att vinna en medalj i VM på hemmaplan. Det är väl det jag hoppas att alla i laget och ledarstaben siktar på.

Emelie Ederfors spelarkarriär lever vidare trots det nya uppdraget, men i mindre omfattning. Förra säsongen vaktade hon målet i Karlskrona och hon hoppas göra ett par matcher där även kommande säsong.

Tidigare har hon spelat med Växjö Lakers, universitetshockey i amerikanska Dalhousie och 2011/12 gjorde hon ett år med Linköping i Riksserien. Parallellt med spelarkarriären har hon varit ledare på distriktsnivå och målvaktstränare för såväl herrar som ungdomslag hemma i Åseda.

Truppen till Damkronornas läger

Målvakter

Sara Grahn, Brynäs

Kim Martin Hasson, Linköping

Valentina Vallner, Modo

Backar

Emmy Alasalmi, AIK

Sofia Engström, Leksand

Elin Lundberg, Leksand

Lina Bäcklin, Brynäs

Johanna Olofsson, Modo

Annie Svedin, Ohio State University

Josefine Holmgren, Brynäs

Emilia Andersson, Linköping

Forwards

Jenni Asserholt, Linköping

Sabina Küller, AIK

Alexandra Palm, Segeltorp

Pernilla Winberg, Munksund-Skuthamn

Hanna Lindqvist, Leksand

Anna Borgqvist, Brynäs

Fanny Rask, AIK

Frida Ekdahl, SDE

Hanna Olsson, Linköping

Erika Grahm, Modo

Hanna Åström, Yale University

Emma Nordin, Modo

Olivia Carlsson, Modo

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons