Nytt svenskt rekord och sikte på EM-medalj

Sport Artikeln publicerades

I helgen säsongsdebuterade Angelica Bengtsson genom att putsa sitt eget svenska inomhusrekord med fem centimeter.
I en tävling hemma i Frankrike hoppade hon 4,68 – i gymnastikskor – och nu siktar 21-åringen från Väckelsång på medalj i inomhus-EM nästa månad.

Angelica Bengtsson har dragits med en smärtande fot under vintern, men har fått behandling och i lördags stod hon åter på startlinjen i en stavtävling i västfranska Mouilleron-le-Captif.
Efter att ha klarat 4,13, 4,26, 4,22, 4,43, 4,50 och 4,56 valde 21-åringen från Väckelsång att stå över 4,62 precis som tävlingskonkurrenterna Fabiana Murer från Brasilien och Nikolia Kyriakopoulou från Grekland gjorde.

– Jag ville inte hoppa ensam på 62, säger Angelica Bengtsson som sedan rev en gång på 4,68 innan hon flög över ribban och vann tävlingen.
4,68 är fem centimeter högre än hennes tidigare svenska rekord som hon satte i Globen 2011.
– Precis när jag landade, tänkte jag ”ja, jag klarade höjden”, men sedan när jag intervjuades av speakern förstod jag att jag äntligen hade slagit rekordet och då kom det faktiskt några tårar, säger Angelica som har hoppat på höjder över 4,65 tidigare, men inte fått hoppet att stämma fullt ut i tävling.
Tills den 31 januari 2015, då hon fick allt att stämma samtidigt.

– De senaste åren har jag ofta tänkt innan att jag ska slå rekordet, men nu tänkte jag bara att äntligen kan jag hoppa igen och ville bara flyga, förklarar Angelica Bengtsson som på grund av den krånglande foten valde att hoppa i vanliga gymnastikskor.
– Jag provade att bara stå i mina spikskor på träningen och det gjorde ont. Så nu blir det antingen att skaffa platta spikskor eller gympaskor.
Platta spikskor?
– Jag har alltid hoppat i längdhoppsskor och de är lite högre än stavhoppsskor som inte har så långa spikar utan är mer platta.
Har du någon känning av fotskadan?

– Om jag springer med dålig teknik får jag ont så det gäller att jag hela tiden springer med rätt teknik.
4,68 innebär att Angelica Bengtsson är tredje bäst i världen i år och dessutom att hon är kvalificerad till inomhus-EM i Prag i början av nästa månad.
– När jag väl är där ska jag bara tänka på höjden och hoppa så högt som möjligt, men jag skulle gärna vilja ta min första medalj på ett seniormästerskap, säger Angelica Bengtsson.