Olivier Karekezi lämnar Öster

Sport Artikeln publicerades

Dagens Österbomb: Trots kontraktsförslag väljer mittfältaren Olivier Karekezi att lämna klubben för rwandiska APR.
– Jag fick ett bättre erbjudande av dem och har skrivit på ett tvåårskontrakt, säger mittfältaren.

Nästa år invigs nya Myresjöhus arena med plats för 12 000 åskådare – och Östers IF ska på allvar ge sig i kast med målsättningen att ta sig upp i allsvenskan efter flera år i lägre divisioner. På den resan kommer inte lagets nuvarande stjärnor Olivier Karekezi och Freddy Borg att finnas med.
Den sista matchen för Karekezi i den rödblåa dressen blir borta mot Västerås den 28 augusti. Den första september ska han vara på plats i sin nya klubb APR, som han representerade innan han kom till Sverige 2005 och allsvenskt spel med Helsingborg. Tanken är att 28-åringen ska spela med sin nya klubb när den inhemska ligan startar den 17 september.

Olivier Karekezivärvades till Öster förra säsongen efter två år i Norge med Ham-Kam. I fjol blev det 27 matcher från start i superettan och i år har den bollskicklige rwandiske landslagsmannen startat i 15.
– Jag har trivts jättebra i Växjö och i laget. Det handlar inte om det. Jag fick ett bättre erbjudande av APR som jag inte kunde tacka nej till, säger Olivier Karekezi som nu kommer närmare sin familj i hemlandet efter snart sju år i Europa.
– Jag tycker att vi har flera bra spelare i truppen och jag är övertygad om Roar (Hansen) kommer att lösa det här, fortsätter mittfältaren.

På en rak frågaom Karekezi är Östers sportchef Peter Kuno Johannson ovetande.
– Det är inget klart där än, säger han.
Tydligare är Johansson vad gäller Freddy Borgs fortsatta öde i Växjöklubben.
– Freddy gjorde klart redan innan säsongen att han ville lämna efter den här. Han sa att han hade spelat sex år hos oss och ville prova något nytt, säger sportchefen.

Hur ska ni ersätta Borg?
– Vi har överlevt värre saker. Spelare kommer och spelare går. Det viktiga är att de som är i Öster vill spela i Öster. Vi jobbar alltid parallellt, tappar vi en spelare så kommer vi att värva en.
Freddy Borg uppvaktas just nu i första hand av en utländsk klubb och inte av Landskrona Bois som det har spekulerats.
– Det stämmer, men det är ingenting klart. Antingen blir det klart innan transferfönstret stänger den sista augusti eller så kan det bli det efter säsongen, säger den irrationelle anfallsspelaren som leder Östers interna poängliga med sju mål och fyra passningar på femton matcher.

Spelar du på måndag mot Landskrona?
– Det hoppas jag, säger Freddy Borg.
Även Olivier Karekezi räknar med att spela mot Landskrona Bois.