Öster avslutade säsongen med seger

Öster vann säsongens sista match i superettan med 2–0 borta mot Helsingborg. Därmed slutar Öster femma i serien på 48 poäng.
HELSINGBORG • Publicerad 4 november 2017
Thomas Askebrand gjorde sin sista match som Östertränare på Olympia. En arena han fick lämna som segrare.Foto: Lena Gunnarsson

Den första halvleken på Olympia var riktigt avslagen från båda lagens sida.

Med två undantag dock:

I den 23:e minuten tilldömdes Helsingborg en frispark bara 20 centimeter mitt utanför Östers straffområde, sedan kalle Lindblad fällt en hemmaspelare. Frisparken tog Darijan Bojanic hand om och den förre Österspelaren fick bra träff på, men Robin Malmkvist hann få fingertopparna på bollen och styrde den i stolpen ut till hörna.

Öster hade ett avslut under första 45. Mattias Pavic drogs ner när han utmanade centralt och Öster fick frispark, drygt sex meter utanför straffområdet. Simon Strand slog den lågt, inte särskilt hårt, men bollen touchade Charlie Weberg och ändrade riktning och höll på att ställa Pär Hansson i hemmamålet som dock stod rätt placerad.

I den andra halvleken fick Öster mycket mer boll och förde spelet långa stunder. Tempot var dock inte det högsta, men Öster klev på offensivt och bjöd de 4245 åskådarna på två snygga mål.

I den 70:e minuten byttes Admir Bajrovic in och tre minuter senare passade han fram Lars Fuhre som elegant chippade in bollen över hemmamålvakten Pär Hansson.

I den 87:e minuten befann sig Bajrovic på rätt plats i straffområdet och dundrade in Simon Strands vänsterinlägg.

Därmed slutar Öster femma i tabellen, en klart godkänd placering med tanke på att laget är nykomling. Falkenberg blir fyra, men endast på fler gjorda mål än Öster. Värnamo passerade Helsingborg och slutar sexa.

I toppen höll Brommapojkarna undan och kan titulera sig seriesegrare före Dalkurd som gör BP sällskap till allsvenskan. Trean Trelleborg får kvala.

I botten var det sedan tidigare klart att Åtvidaberg och Syrianska åker ur och att Frej får kvala för att hålla sig kvar. Även Örgryte, Östertränaren Thomas Askebrands nya klubb, tvingas till kval då laget halkade ner till 13:e plats efter förlust i sista omgången borta mot Värnamo.