Annons

Öster fixade ny skrällpoäng

Östers damlag fortsätter att plocka poäng mot topplagen i elitettan. Bakom en välorganiserad backlinje höll toppmålvakten Sanna Åhlander nollan mot IK Sirius.
Sport • Publicerad 7 juni 2013
Toppmötet mellan Öster och Sirius blev tätt och tufft. Här kämpar Östers Anna Sandell om bollen med Sirius Julia Lyckberg. Foto: LENA GUNNARSSON
Toppmötet mellan Öster och Sirius blev tätt och tufft. Här kämpar Östers Anna Sandell om bollen med Sirius Julia Lyckberg. Foto: LENA GUNNARSSONFoto: 

Som ni förstår slutade matchen 0–0. Ett resultat som Öster ska vara tacksamt över efter en krigarinsats från samtliga röda.

Nu har unga och oerfarna Öster tagit poäng mot alla tre topplagen Hammarby, AIK och Sirius. Det hade få vågat tro på under de första trevande träningspassen i Växjö Tipshall i vintras.

Annons

Vad är hemligheten?

– Vi jobbar hårt för varandra. Alla gör sina fel och misstag, men vi rättar snart till den tillsammans, svarar tränaren Marie Bengtsson.

Hon fick undvara nyckelspelare som Matilda Hasselgren och Erika Gabrielsson. Ändå stod Öster upp så bra mot allsvenskan jagande Sirius. Ett Sirius som föll mot Mallbacken i allsvenska kvalet senast.

– Jag är stolt över mina spelares insatser. Vi har organisation i försvarsarbetet, där alla vet vad de ska göra och snart blir motståndarna frustrerade, säger Marie.

Frustration kände även Sirius, som inledde elitettan med sex raka trepoängare, för varje minut som rann iväg.

Första halvleken var ganska jämn och Öster skapade genom pigga Nellie Ohlsson en del lägen på högerkanten. I andra halvlek hade Sirius klart mer bollinnehav än Öster och vid två tillfällen var gästerna nära ett segermål.

Dels när Sanna Åhlander parerade Jenny Janssons friläge i 67:e minuten och dels när Sarah Elnicky nickade i stolpen i 80:e minuten. Närmare än Elnickys nick kom inte Uppsalatjejerna.

Sanna Åhlander höll sin fjärde nolla (Kvarnsveden, Älta, AIK och Sirius) i den tuffa elitettan.

– Det känns bra, men mitt spel med fötterna var katastrof, säger den självkritiska Östermålvakten.

– Nu har vi tagit poäng mot tre topplag och nu ska vi börja anfalla också.

Annons

Backlinjen med Julia Arvidsson, Elin Karlsson, Malin Winqvist och Anna Hjälmkvist var säkerheten själv. De var nyckeln till Östers poäng.

– Jag tycker att vi hade en enklare uppgift mot Sirius jämfört med AIK och Hammarby. Vi hade bra koll på deras anfall, säger Elin Karlsson, en av planens bästa.

– Jag känner mig trygg när jag spelar tillsammans med Malin Winqvist. Vi hittar varandra och sedan är det skönt att ha Sanna Åhlander där bakom.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons