Öster förlorade i Vasiljs avskedsmatch

Öster avslutade säsongen med att förlora med 1–4 i en tämligen avslagen tillställning hemma mot Halmstads BK. Men jublet ljöd under hela matchen där mittbackshjälten Mario Vasilj hyllades efter sina 13 år i Östers A-lag.
VÄXJÖ • Publicerad 10 november 2018
Öster och Simon Helg förlorade i säsongens sista match i superettan.
Öster och Simon Helg förlorade i säsongens sista match i superettan.Foto: Lena Gunnarsson

Inför matchen hyllades mittbacken och lagkaptenen Mario Vasilj som efter 13 år bestämt sig för att sluta spela i Östers IF. Vasilj fick bland annat motta blommor en tavla av Östers ordförande Jonas Karlsson och verksamhetschefen Peter Wibrån. Hemmasupportrarna East Front hyllade också sin mittbackskämpe både ljudligt och bildligt.

Något spel blev det dock inte för Vasilj denna lördag då han i förra veckan skadade sig på träning. Förlusten i den betydelselösa matchen till trots fick ”Majje” även motta hyllningar efter slutsignalen på Myresjöhus Arenas gräsmatta.

Där berättade bland annat Peter Wibrån att Mario Vasiljs tröjnummer ”6” kommer att pensioneras i sex år.

East Front hyllade sin hjälte Mario Vasilj.
East Front hyllade sin hjälte Mario Vasilj.Foto: Lena Gunnarsson

Efter en avvaktade inledning på matchen avlossade Pontus Silfwer matchens första avslut på mål i den 14:e minuten. Östermålvakten Darmin Sobo räddade säkert.

Minuten senare hann dock inte Sobo med när Höskuldur Gunnlaugsson klippte till med ett lågt, hårt och välplacerat skott.

Efter HBK:s ledningsmål öppnade spelet upp sig mer och framförallt fick Österspelarna lite bättre fart under fötterna i jakten på kvittering. Men mer än ett par halvchanser lyckades inte Öster vaska fram i offensiv riktning. I stället för 1–1 var det HBK som gick till halvtidsvila med en tvåmålsledning.

I den 39:e minuten slog Filip Örnblom en lös passning hem till målvakten Darmin Sobo, som dock var lite för avslappnad och släppte bollen förbi sig mellan benen och in över egen mållinje.

Fyra minuter in på andra halvleken klippte Simon Helg till med ett bra skott som tvingade Halmstadsmålvakten Malkolm Nilsson till en bra räddning.

Helg hade ytterligare en bra chans när hann rann igenom och försökte med en tunnel, men Malkolm i HBK-målet höll ihop benen.

I den 66:e minuten sprang Gabriel Gudmundsson sig fri och ensam och i närkontakt med Darmin Sobo blåste domaren straff sedan Gudmundsson trillat i backen.

Straffen satte Pontus Silfwer säkert tätt intill Sobos högra stolpe.

Öster var där ett slaget lag, samtidigt som HBK ville har mer.

I den 72:a minuten stod Pontus Silfwer för matchens delikatess när han drog till med en ”halv” cykelspark och fick drömträff. Bollen borrade sig in i det bortre hörnet, otagbart för Darmin Sobo.

David Johannesson snyggade till siffrorna lite grann när han efter en hörna höll sig framme i boxen och tryckte in bollen till 1–4.

I den 87:e minuten fick Oliver Gustafson göra debut i superettan när han byttes in i stället för Anton Andreasson. Den 17-årige Österprodukten var i den 89.e minuten nära att göra mål när han nådde högst på ett inlägg, men nicken gick strax över ribban.

Slutresultatet 1–4 på Myresjöhus Arena innebär att Öster slutar på åttonde plats när superettan summeras efter 30 omgångar. Sedan tidigare stod det klart att Landskrona och Gefle åker ur. På negativ kvalplats hamnar Värnamo och Varberg som får möta Oskarshamns AIK respektive Syrianska FC som kom tvåa i division 1-serierna.

Att Helsingborg (seriesegrare) och Falkenberg (tabelltvåa) avancerar till allsvenskan var också klart sedan tidigare, liksom att Athletic Eskilstuna får spela allsvenskt kval.