Öster kämpade ner Gais - punkterade matchen i slutminuterna

Sport Artikeln publicerades
Kalle Lindblad visade vägen till Östers 2-0-seger mot Gais genom att sätta 1–0 från elvameterspunkten.
Foto:Lena Gunnarsson
Kalle Lindblad visade vägen till Östers 2-0-seger mot Gais genom att sätta 1–0 från elvameterspunkten.

Öster med tio man mot elva i 75 minuter tog en riktig kämpaseger när Gais hemmabesegrades med 2–0 (1–0) inför 2912 åskådare på Myresjöhus Arena.

Den tredje raka segern betyder att Öster är ny tabelltrea i superettan.

Till skillnad från förra hemmamatchen, som föregicks av ösregn, var det perfekta fotbollsförhållanden som bjöd på denna afton med vindstilla och ljummen sommartemperatur.

Båda lagen startade i högt temp och både Östers hemmaklack och Gais tillresta bortaklack såg till att höja tempen ytterligare.

Det enda som saknades i första halvleken var heta målchanser. Lagen hade varsin frispark som dock inte vållade någon av målvakterna några besvär.

På planen var det ingen som lade några fingrar emellan utan det var smågrinigt och småtufft.

Redan i den sjunde minuten åkte Österkaptenen Mario Vasilj på en varning efter att ha fällt Luka Mijaljevic.

Tio minuter senare fick han syna det gula kortet igen efter att Dusan Djuric gått till marken i närkamp med Österkaptenen som domaren ansåg vara av otillåten modell.

Därmed visades Vasilj ut och Öster gjorde ett snabbt byte direkt när Kalle Lindblad ersatte Admir Bajrovic och gick över till en mer renodlad 4-4-1-uppställning.

Trots en man mindre höll Öster uppe spelet och släppte inte till något bakåt.

I den 40:e minuten var vänsterbacken Simon Strand med högt uppe och fälldes innanför straffområdet av Daniel Alexander Bennassar Nilsson. Domaren blåste straff.

Straffen förvaltade inbytte straffspecialisten Kalle Lindblad på bästa sätt och bollen satt säkert utom räckhåll för Gaismålvakten Damir Mehic..

Östers ledning efter första 45 får betraktas som rättvis, men den stora frågan var om laget skulle orka distansen ut.

Gais anförde tonen i den andra halvleken och ägde mycket boll, medan Öster fick ägna såg åt försvarsspel.

Öster levde farligt flera gånger när Gais kom i anfallsvåg efter anfallsvåg. Men med både tur och skicklighet lyckades Öster hålla rent i det egna straffområdet. Hetaste kvitteringschansen fick Dardan Rexhepi när han fick fritt läge i den 74:e minuten, men Robin Malmkvist stod rätt placerad och räddade det tämligen dåliga avslutet.

Många i Öster tog ut sig max och i första halvleken jobbade Jonathan Drott outtröttligt, men mest tongivande var dock Lars Fuhre som fick fortsatt förtroende centralt på mitten och fick avsluta matchen på högerkanten sedan Robin Östlind, efter evigt löpande, dragit på sig kramp och byttes ut i mot Isaac Shaze i den 67:e minuten.

När matchen rullat över på tilläggstid fick Lars Fuhre bollen centralt på mitten och slog en perfekt avvägd passning fram till den nyss inbytte David Johannesson. Östers nye ”supersub” gjorde inget misstag utan fastställde slutresultatet till 2–0 i den 92:a minuten.

För Östers del väntar närmast en ny hemmamatch, på lördag mot Gefle. Då får Öster klara sig utan lagkaptenen och mittbacken Mario Vasilj som är avstängd.