Öster vann - men missade gruppsegern

Det blev ett drama inför 953 åskådare när Öster besegrade Varberg med 2–1 i sista gruppomgången av svenska cupen, men trots segern fick se sig snuvat på gruppsegern av IFK Göteborg som spelade 2–2 mot Sirius och gick till kvartsfinal på bättre rankning än Öster...
växjö • Publicerad 4 mars 2018
Här är Öster ett stolpskott från kvartsfinal i svenska cupen. Admir Bajrovic får chansen, men hans skott går i insidan av stolpen och studsar ut.Foto: Lena Gunnarsson

Det blev en mållös men underhållande första halvlek. Båda lagen behövde vinna för att han chans på gruppsegern, och det märktes. Full fart framåt gällde åt båda håll.

Östers anfallare David Johannesson var nära att snuva Varbergs målvakt Matt Pyzdrowski på bollen innan ens en minut hade spelats.

Och Johannesson fortsatte att hugga på allt. Han sköt ur dålig vinkel efter 35 minuter och hade två ”nästan”-frilägen.

Men Östers bästa chans i första halvlek hade Johannessons anfallskompis Lars Fuhre. Mattias Pavic friställde med en yttersida Fuhre som kom fri med Pyzdrowski. Dock vann Varbergs målvakt den duellen.

Lars Fuhre har Östers bästa chans i första halvlek, men Varbergs målvakt Matt Pyzdrowski räddar.Foto: Lena Gunnarsson

Gästernas bästa chans var en tidig frispark av Nahom Girmai som Robin Malmkvist räddade till hörna.

Öster var det bättre laget i första halvlek. Hemmalagets höga och tidiga press stressade effektivt Varberg.

I andra halvlek kom tidigt besked om att Sirius tagit ledningen mot IFK Göteborg. Ett bra resultat för Öster, men Blåvitt kvitterade till 1–1.

Öster replikerade dock med att göra 1–0. David Johannesson sköt först i stolpen men höll sig framme och slog själv in returen. Då hade det spelats 58 minuter.

Jubel bland Östers spelare och fans efter David Johannessons 1–0-mål.
Jubel bland Östers spelare och fans efter David Johannessons 1–0-mål.Foto: Lena Gunnarsson

Sedan hade Johannesson bud på 2–0 i både 69:e och 70:e minuten.

Men även Varberg behövde vinna och anföll flitigt. Efter 75 minuter gjorde Robin Malmkvist en bra räddning när Albert Ejupi sköt.

Spelet var alltså väldigt böljande under andra hälften av andra halvlek.

Men när Göteborg gjorde tog ledningen med 2–1 gick luften ur publiken. Sirius skulle dock kvittera till 2–2 och plötsligt behövdes bara ett ytterligare Östermål.

Då kom Admir Bajrovic helt rent - men sköt i stolpen...

Men även Varberg jagade som sagt seger och Jacob Bergman satte 1–1 i 93:e minuten. Efter det slocknade delar av belysningen i Tipshallen. Efter avbrottet gjorde David Johannesson 2–1 i 94:e minuten, men Öster behövde ett mål till och det fanns inte tid kvar att göra det.

Öster får trösta sig med att detta var första segern under försäsongen. Men den räckte alltså inte för att det skulle bli avancemang i cupen.