Annons

Gustafson: Finns en risk att detta tar lång tid

I dag på eftermiddagen träffades representanter för Östers IF och IFK Värnamo för första gången sedan Växjöklubben kom överens med tränaren Christian Järdler, trots att han har kontrakt med IFK över 2018.
växjö • Publicerad 9 oktober 2017
Fredrik Gustafson (bilden) är sportsligt ansvarig i Östers styrelse. I går hade han en första sittning med IFK Värnamos ledning med anledning av att Öster kommit överens med IFK:s nuvarande tränare Christian Järdler om att han ska träna Östers IF från och med nästa säsong.
Fredrik Gustafson (bilden) är sportsligt ansvarig i Östers styrelse. I går hade han en första sittning med IFK Värnamos ledning med anledning av att Öster kommit överens med IFK:s nuvarande tränare Christian Järdler om att han ska träna Östers IF från och med nästa säsong.Foto: Lena Gunnarsson

– Vi är inte överens med IFK Värnamo om någon lösning. Men bara det faktum att vi suttit ner och pratat med varandra är ett steg i rätt riktning, säger Fredrik Gustafsson, sportsligt ansvarig i Östers styrelse och tillsammans med ordförande Jonas Karlsson, föreningens representant på gårdagens 45-minutersmöte.

– Inte minst med tanke på människan Christian Järdler hoppas jag att vi snabbt kan nå en lösning, men det finns en risk att detta kan ta tid och i yttersta läget bli en rättslig process.

Annons

Gustafson säger så här apropå Värnamos tal om ”krigsförklaring” i samband med att Öster ”gick bakom ryggen” på IFK Värnamo när de tog kontakt med Järdler först och IFK Värnamo sen.

– Vi i Öster har haft en relation med Christian en längre tid. Redan förra hösten kollade vi läget lite med honom eftersom Thomas Askebrands kontrakt gick ut efter säsongen 2017, säger Gustafson.

En ”relation” som alltså återupptogs nu, ett år senare, trots att Järdler har kontrakt med IFK Värnamo även över 2018.

– I början av september kollade vi med Christian om han skulle vara intresserad av att träna Öster från och med 2018. Han svarade ”ja” och meddelade IFK Värnamos ledning detta några dagar senare (den 14 september, vår anm).

Järdler avslöjade dock inte för Värnamos ledning vilken klubb det rörde sig om utan bara att ”det var hans livs chans” och ett ”karriärsteg i rätt riktning”. Värnamo förklarade att de helst ville behålla honom men att de inte hade för avsikt att stoppa Christian, som i sin tur meddelade Öster detta.

Den 21 september (enligt Öster) eller den 30 september (enligt Värnamo) kontaktade så Fredrik Gustafson IFK Värnamo och avslöjade att Östers IF var klubben som Järdler vill lämna IFK Värnamo för.

IFK-ledningen hade tagit för givet att det handlade om en allsvensk klubb och blev, enligt egen utsago, mycket överraskad när det visade sig vara superettanrivalen Östers IF.

– Efter det har jag vid flera tillfällen försökt få till ett möte med IFK Värnamo, men utan framgång, säger Gustafson.

Ett möte som alltså blev av under måndagen.

– Jag måste säga att jag inte tycker det är särskilt nyanserat av IFK Värnamo att tala om krigsförklaring i den värld vi lever i dessa dagar. Men jag tänker inte delta i någon pajkastning. Vi har respekt för IFK Värnamo och förståelse för att de hamnat i ett svårt läge. Men det finns inget bra lägen att förlora en tränare man är nöjd med, säger Gustafson.

Annons

Därmed återstår frågan hur IFK Värnamo ska ersättas?

Till skillnad från spelare har tränare ingen licens som är kopplad till nationsförbundet. En klubb som ”värvar” en tränare behöver alltså inte betala någon övergångssumma som om det hade handlat om en spelare som skulle lösas från sitt kontrakt.

– En tränare kan bryta sitt kontrakt från en dag till en annan utan att hans nuvarande klubb har rätt till någon ersättning, säger Stefan Alvén, som är advokat på firman Sportlex.

Han utvecklar sitt resonemang:

– Däremot gör sig tränaren skyldig till ett avtalsbrott om han säger upp sitt kontrakt i förtid. Hans nuvarande klubb har i ett sådant läge rätt till skadestånd för eventuella merkostnader som den förorsakats på grund av tränarens avtalsbrott.

Vem bestämmer hur stort ett sådant skadestånd ska vara?

– Om det inte står reglerat i avtalet, vilket tyvärr är väldigt ovanligt, brukar klubben och tränaren kommer överens om det. Eftersom det är väldigt svårt för klubben att leda i bevis hur mycket skadan motsvarar i pengar har denna fråga, mig veterligen, aldrig prövats rättsligt.

– I de flesta fall, som när Erik Hamrén lämnade Rosenborg för landslaget, eller Roland Nilsson lämnade Malmö FF för FC Köpenhamn eller Roar Hansen Östers IF för Helsingborgs IF, för att ta några exempel, har man lyckats komma överens om skadeståndets storlek.

Sedan kan man förmoda att tränarens nya arbetsgivare varit den som betalat, men i fallet med Järdler är det alltså han och IFK Värnamo som ska komma överens om storleken på skadeståndet.

På måndagsförmiddagens presskonferens sa IFK Värnamos ordförande Kaj Larsson att han tycker ”Öster, med sportchefen Matias Concha i spetsen, inte visat prov på någon större moralisk medvetenhet”.

Annons

Om detta säger Gustafson:

– Att klubbar sonderar terrängen med olika tänkbara tränare och spelare är normaltillståndet. Man vill ju inte skapa oro innan man först vet om tränaren/spelaren överhuvudtaget är intresserad av att byta klubb.

– Jag tycker alltså inte att vi gjort något formellt fel eller agerat moraliskt tveksamt på något sätt.

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons