Annons

Östers motstånd: Ett kvarterslag

I morgon inleds det kvalfyllda slutet på säsongen för Östers IF och på söndag vet vi om Öster spelar kvar i superettan eller trillar ner i division 1.
Kvalmotståndare är IK Frej Täby, ett lag som är tämligen okänt för de flesta kronobergare.
Sport • Publicerad 4 november 2014
För två år sedan möttes Östers Alexander Henningsson och Christophe Lallet i superettan. Då spelade Lallet i Hammarby. Nu möts de igen när Öster kvalspelar mot Frej Täby, som är Lallets nya klubb sedan han återkom från proffsspel i Tampa Bay i den amerikanska ligan.
För två år sedan möttes Östers Alexander Henningsson och Christophe Lallet i superettan. Då spelade Lallet i Hammarby. Nu möts de igen när Öster kvalspelar mot Frej Täby, som är Lallets nya klubb sedan han återkom från proffsspel i Tampa Bay i den amerikanska ligan.Foto: Erik Mårtensson
Foto: 

1968 vann Östers IF som nykomling allsvenskan för första gången. Samma år grundades Idrottsklubben Frej som en utveckling av kvarterslaget ”Kyrkråttorna” i Täby Kyrkby i norra delen av Täby kommun. Från början var det ett ishockeylag, sedan tillkom fyra pojklag i fotboll och 1974 bildades det första A-laget i fotboll berättar klubben på sin hemsida.

Efter närmare 30 år i ”lingonserierna” vann Frej Täby 2004 division 3 och avancerade för första gången i klubbens historia till division 2. Sejouren blev dock bara ettårig, men året efter vann man åter trean och gick upp en division.

Annons

I tvåan höll laget sig kvar i fyra säsonger innan man sade tack och adjöss 2010, men istället för degradering blev det avancemang till division 1 efter solklar serieseger i division 2 Norra Svealand.

Till debutsäsongen i division 1 norra 2011 stärkte man upp med bland andra Olof Guterstam från Brommapojkarna och laget slutade åtta. Året efter tog den tidigare spelande assisterande tränaren Bartosz Grzelak över som huvudtränare och laget slutade femma i serien och avancerade till svenska cupens gruppspel. Där stötte man bland annat på Öster i Tipshallen och föll med 0–5.

I fjol slutade Frej Täby åtta i norrettan och årets andraplats, tre poäng efter seriesegrande AFC United, är klubbens främsta placering någonsin. En placering som kan få extra glans om man lyckas rubba Öster i veckans kvalmöten.

– Mot Öster har Frej allt att vinna , men faktum är att laget med två omgångar kvar av serien hade allt att förlora. Då ledde Frej serien, men sedan avslutade de med att spela oavgjort i de två sista matcherna och slutade på kvalplats, säger Jonny Andersson som är sportjournalist på lokaltidningen Mitt i Täby.

Även om han inte ser varenda match som Frej Täby spelar så har Jonny Andersson bra koll på fotbollsklubben.

– Det är ett gammalt kvarterslag och för mig var Frej ett lag i mängden på division 4- och 5-nivå i många, många år. Sedan har det dykt upp människor som har satsat pengar i föreningen och fått dit duktiga spelare, inga stjärnor, men spelare som håller hög nivå. De har också en mycket seriös tränare i Bartosz Grzelak som spelade i klubben i många år och som tillsammans med (assisterande spelande tränaren) Joel Riddez fått ihop laget bra de två senaste säsongerna, förklarar Andersson.

Förutom nämnde försvararen Joel Riddez, med allsvenska meriter från Djurgården, Örebro och proffsspel i Norge, har Frej Täby flera intressanta spelare i laget:

Förre Degerforsaren och Hammarbyaren Christophe Lallet anslöt från proffsäventyr i USA under sommaruppehållet och han har ofta haft rutinerade Richard Spong (Norrköping och Gais) innanför sig på mittfältet.

I Frejs 4-4-2-uppställning är det framförallt Sam Johnson som Öster bör hålla koll på. Den 21-årige anfallaren från Liberia leder den interna skytteligan med tolv gjorda mål och under transferfönstret i somras var han på vippen att värvas av allsvenska Djurgården.

Frej Täby förlorade bara tre matcher under säsongen och var ungefär lika starkt på bortaplan som hemma på Vikingavallens konstgräs. Hemmasnittet ligger på 501 åskådare och toppnoteringen för säsongen är 1219 personer när rivalen AFC United från Solna var på besök för en dryg månad sedan.

Annons

– Vikingavallen är mer en idrottsplats än en arena. På ena sidan finns en läktare i stålkonstruktion och på den andra sidan är det en kulle med några bänkar.

Fakta om IK Frej Täby

Grundades: Idrottsklubben Frej grundades den 5 februari 1968 av Åke Berghagen och hans vänner som en utveckling av kvarterslaget ”Kyrkråttorna” i Täby Kyrkby. Att det blev namnet Frej beror på kopplingen till Täby Kyrkby (världens runstenstätaste bygd) och att man ville ha ett vikingatema. Kopplingen till den nordiska mytologin och vikingaguden Frej är tämligen enkel då (den) dagens datum 23 januari var Frejs namnsdag tillika Åke Berghagens födelsedag. Vikingen i klubbmärket blev därför en självklar symbol. 2011 lade man officiellt till ortsnamnet Täby i klubbnamnet. Källa: www.ikfrej.se

Färger på dräkten: Gul/svart.

Huvudtränare och sportchef: Bartosz Grzelak.

Assisterande spelande tränare: Joel Riddez.

Hemmarena: Vikingavallen (kapacitet: 1 250 åskådare).

Supporterklubb: Nätverket Frej.

Aktuell: Slutade tvåa i division 1 norra, vilket innebär kvalplats till superettan där man möter Öster i bäst av två matcher på torsdag (i Täby) och på söndag (i Växjö).

De två kvalmatcherna kommer att direktsändas på viasatsport.se.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons