Annons

Östers tränarduo spricker

Det var inte precis klackarna i taket när Östers IF i går höll medlemsmöte i Restaurang Östergatan.
Nedflyttningarna från herrallsvenskan och damelitettan satte prägel på stämningen.
Och inte blev besvikelsen mindre när nyheten om att populäre Jörgen Divan Petersson lämnar herrarnas tränarstab meddelades.
Sport • Publicerad 3 december 2013
Östers tränarduo, Jörgen "Divan" Petersson och Andreas Thomsson, spricker. Petersson har nämligen sagt upp sig. Arkivfoto: LENA GUNNARSSON
Östers tränarduo, Jörgen "Divan" Petersson och Andreas Thomsson, spricker. Petersson har nämligen sagt upp sig. Arkivfoto: LENA GUNNARSSONFoto: 

– Jörgen har sagt upp sig och det har skett i samförstånd med föreningen, vi har kommit fram till ett gemensamt beslut. Vi vill tacka Jörgen som gjort ett väldigt bra jobb, sa Östers sportchef Peter Kuno Johansson.

Sent på måndagskvällen sökte Smålandsposten förgäves kommentarer från Jörgen Petersson.

Annons

Kontrasterna mellan Östers medlemsmöte för ett år sedan och det i går var megastora. 2012 talade styrelseledamöter med ordföranden Sven Johannesson och sportchefen Peter Kuno Johansson inför Österanhängare med idel leenden på läpparna. Allsvenskan och elitettan hägrade för Östers representationslag.

Då framfördes också många goda omdömen kring Andreas Thomsson som själv var på plats för att presentera sig som Östers nye huvudtränare.

Annat var det i går kväll. Nu höjdes det istället många kritiska röster mot Thomsson som den här gången lyste med sin frånvaro.

– Är det inte praxis att huvudtränaren och spelarrrådet är på plats, var en fråga som en hårt ansatt Peter Kuno Johansson fick svara på.

– Jo, det är det. Men det är semestertider för våra tränare och spelare nu, sa Östers sportchef.

De kritiska frågorna var många. En var den här:

– Varför fick inte unge Johan Andersson mer speltid, han som var så bra i debutmatchen mot Hammarby i sista superettanmatchen?

– Johan startade i tre allsvenska matcher och var på bänken i två. Det är bra när man bara har en superettanmatch bakom sig. Johan är en framtidsman som säkert kommer att spela många A-lagsmatcher framöver, sa Kuno.

Enskilda spelare var också på tapeten när de kritiska rösterna höjdes.

– Varför skrev ni ett så långt kontrakt som till 2016 med Denis Velic?

Annons

– Denis kontrakt är utformat så att vi kan bryta med honom som spelare och göra om honom till ledare. Det är tränaren som avgör det, svarade Kuno.

Bland många frågor och kritik märktes också val av spelsystem, varför forwards som ska göra målen så sällan är inne i straffområdet för att avsluta. Dessutom ifrågasattes Andreas Thomssons engagemang och coachning.

– Tränarstilarna är olika. Svennis sa väl inte mycket högt under sina 15–20 år och det gick rätt bra för honom, kommenterade Kuno.

En fråga som aldrig ställdes på medlemsmötet var överraskande nog varför inga i ledande ställning för det sportsliga tvingats ta konsekvenserna av fiaskot.

Därför frågade Smålandsposten ordföranden Sven Johannesson om man ska tolka det som att det bara var otur att Öster åkte ur.

– Självklart var det inte bara otur att vi på 30 matcher inte lyckades skrapa ihop de poäng som behövdes. Men från styrelsens sida får vi inte jobba för kortsiktigt, svarade Österbasen.

Ola Netterström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons